Eindelijk weer eens naar De Bijenkorf

22 maart 2017

Eindelijk weer eens naar De Bijenkorf

Door webredactie

De Bijenkorf in Rotterdam was een paar weken geleden het exclusieve domein van cliënten van thuiszorgorganisatie Humanitas. Sommigen waren al jaren niet meer in het luxe warenhuis aan de Coolsingel geweest. Het idee voor de shopochtend ontstond vorig jaar kerst in het hoofd van directeur Gijsbert van Herk van Humanitas.

Speciaal voor de gelegenheid werd in het warenhuis een modeshow door en voor senioren gehouden. De shoppers, van wie velen in een rolstoel zaten, werden getrakteerd op koffie met gebak en konden meedoen met de bingo. Humanitas werkt mee aan het Gouden Pact waar ook het Humanistisch Verbond samen met andere organisaties het initiatief toe nam. Het is ons pleidooi voor meer zeggenschap van ouderen zelf, bij leven, maar ook bij waardig sterven.

Warme herinneringen

Het idee voor de shopochtend ontstond vorig jaar kerst in het hoofd van directeur Gijsbert van Herk van Humanitas. Hij merkte dat veel ouderen warme herinneringen bewaren aan het warenhuis, maar er niet meer kwamen. Hij belde naar De Bijenkorf en die reageerde meteen enthousiast op het idee de winkel een paar uurtjes open te stellen voor Humanitas-cliënten. Logistiek was het lastig, maar het lukte, dankzij het Vervoersbedrijf RMC, dat regelde het vervoer van de cliënten.

Wat is het Gouden Pact?

Zoals de naam al zegt, is het Pleidooi voor een Gouden Pact een reactie op het zogenaamde 'Zilveren Pact', met onder meer de ChristenUnie en omroep Max. Naar ons idee is dit een goed initiatief, maar nog niet compleet. Het Zilveren Pact vraagt onder andere aandacht voor huishoudelijke hulp en ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligerswerk. Ook verzet het zich tegen stervenshulp en het debat over Voltooid leven. Humanistische organisaties volgen het Zilveren pact op dat laatste punt niet. Bovendien vinden wij dat het debat over goede zorg niet alleen over ouderen moet gaan, maar ook over andere doelgroepen die ondersteuning kunnen gebruiken.

Wij pleiten er voor om het ‘Zilveren Pact’ om te smeden tot een ‘Gouden Pact’. Omwille van eigen regie, waardige zorg en een samenleving waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Lees de vijf speerpunten op www.goudenpact.nl

Er is een land waar ouderen willen wonen: Socrateslezing Hedy d'Ancona

Zijn ouderen alleen maar sociaal-economische lastposten of blijven we  ze als volledig mens zien, in kwetsbaarheid en behoefte aan zelfstandigheid? Op zondagmiddag 28 mei houdt Hedy d'Ancona de Socrateslezing (vanaf 15:00 uur) in de Rode Hoed onder de titel Er is een land waar ouderen willen wonen: een pleidooi voor de emancipatie van ouderen. Naast de lezing is er een debat onder leiding van Hadassah de Boer.
Koop je kaart via www.socrateslezing.nl

Bron: ad.nl
Beeld: Still uit de video, cop. AD