Direct naar de inhoud
Word lid
Man met pak

Eerste seculariserende stappen tijdens Kabinetsformatie

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Weigerambtenaren mogen straks niet meer weigeren en gemeenten gaan zelf beslissen over de koopzondag. De uitgelekte overeenstemming bij de kabinetsformatie van PvdA en VVD gaat over secularisering van het openbare leven. Het legt mooi de slinkende positie van de christelijke politiek bloot, schrijft Rein Zunderdorp in zijn blog.

Blog Rein Zunderdorp

Het is mooi dat de eerste uitgelekte overeenstemming bij de kabinetsformatie betrekking heeft op secularisering van het openbare leven in ons land. Eindelijk wordt de steeds verder slinkende positie van christelijke politiek vertaald in het beëindigen van godsdienstige relikwieën zoals de verplichte zondagsrust en het daarmee verbonden winkelverbod en de discriminatie bij de huwelijkssluiting van men met hetzelfde geslacht.

Seculiere coalitie

Al veel langer is er een meerderheid onder de bevolking voor deze ontwikkeling en zelfs in het parlement. Maar steeds weer wisten de christelijke partijen vanuit hun minderheidspositie in het kabinet of als gedoogpartij hun blokkades af te dwingen. Van een seculiere coalitie mag verwacht worden dat zij hieraan een eind maken. Ik heb al eerder bepleit dat die partijen eerst hun gemeenschappelijke munten zouden vastleggen. Dat lijkt nu dus inderdaad, zij het achter de schermen, te gebeuren.
Bijzonder voor de VVD die deze punten in het verleden wel erg makkelijk inleverde en voor de PvdA die vanuit een verouderd idee over werknemersbelangen ook het winkelverbod wilde handhaven. Als burger die jarenlang intensieve mantelzorg combineerde met werk kan ik nog wel eens uitleggen dat ik dat niet had kunnen volhouden zonder ruime openstellingstijden, ook zondag van de winkels in mijn buurt.

De maatregel rond de weigerambtenaren lijkt wat halfbakken – de ‘oude’  weigerambtenaren mogen in functie blijven (redactie) – maar het is aan de andere kant wel een stap vooruit en meer een symbolisch probleem dan een praktisch. Men maakt wel duidelijk dat de weigerhouding maatschappelijk een aflopende zaak is. Kortom een goede start, ik hoop op meer uitgelekte berichten over verdere secularisering van onze wetgeving.

Deel deze pagina

Tags:#Burgerschap#Seculier

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.