Eerste kamer schaft godslasteringwet eindelijk af

4 december 2013

Eerste kamer schaft godslasteringwet eindelijk af

Door webredactie

De Nederlandse Eerste Kamer heeft de wet die smalende godslastering strafbaar stelt afgeschaft. Een goed signaal, aldus voorzitter Boris van der Ham.

De Eerste Kamer schaft het verbod op godslastering af met  21 stemmen tegen en 49 vóór. De wet stamt uit 1932. Van der Ham (voorzitter Humanistisch Verbond) diende in 2010 als Tweede Kamerlid het wetsvoorstel in om het verbod op smalende godslastering (artikel 147 WvS) af te schaffen. Hij vindt dit een goed signaal, ook internationaal.

Vrijheid van levensovertuiging

Van der Ham: “Het is belangrijk dat Nederland dit verbod schrapt. De vrijheid van meningsuiting moet zo groot mogelijk zijn. Religieuze gevoelens hoeven niet méér te worden beschermd dan andere gevoelens in een apart wetsartikel. Veel landen gebruiken een wettelijk verbod op godslastering om humanisten, vrijzinnigen en aanhangers van minderheidsreligies te vervolgen. Nederland kan beter pleiten voor bescherming van de vrijheid van levensovertuiging en meningsuiting als het zelf geen dergelijk verbod meer heeft. Eerder schafte ook Engeland het verbod op godslastering af.”

Strafbaarstelling terug via achterdeur

De strafbaarstelling van smalende godslastering kan via de achterdeur overigens in stand blijven vanwege de motie die de Eerste Kamer aannam. Daarin vraagt de Eerste Kamer te onderzoeken of artikel 137 in de wet zo kan worden aangepast, dat burgers toch worden beschermd tegen ernstige belediging van hun geloof. Het Humanistisch Verbond houdt nauwlettend in de gaten dat dit onderzoek niet leidt tot een aanpassing van artikel 137 met dezelfde strekking als het net afgeschafte artikel 147.

Freedom of Thought

In Nederland is er bijna nooit een beroep gedaan op de net afgeschafte wet. Internationaal ligt dat anders. Vele landen misbruiken godslasteringwetten om de vrijheid van meningsuiting te beknotten. Dat blijkt onder meer uit het rapport ‘Freedom of Thought’ van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) dat dinsdag 10 december verschijnt. De IHEU rapporteert hierin over schending van mensenrechten, vrijheid van religie, levensovertuiging en meningsuiting van humanisten, atheïsten, vrijzinnigen en aanhangers van minderheidsreligies. Dit gebeurt vaak op basis van een wettelijk verbod op godslastering en het beledigen van religie. In zeven landen staat daarop de doodstraf.    

Het Humanistisch Verbond startte daarom de actie Teken voor vrijheid

Lees ook: Boris van der Ham bij Pauw en Witteman

Foto: Flickr / Bert Knot