Direct naar de inhoud
Word lid
gouden pact banner

‘Een vangnet kan ook verstikkend zijn’

Type content: Nieuws Categorieën: Goed oud Met zorg naar elkaar omzien Nieuws Waardig levenseinde Gepubliceerd op:

Politieke leiders van dit land moeten ouderen niet weggestoppen. Ze moeten zolang mogelijk mee blijven doen aan de samenleving. Dat vindt Klariet Bolle (67) uit Alkmaar. “Maar ouderen kunnen ook zichzelf wegstoppen en zeggen: ‘ik hoor er niet meer bij’.”

“Ik denk dat het verhaal van ouderen alle generaties raakt. Het is heel vreemd om tachtigplussers weg te stoppen in een centrum, waar ze alleen maar praten over vroeger of over kwaaltjes. Altijd in hetzelfde kleine grijze kringetje. Als je kijkt naar de vroegere samenlevingen hoorden ouderen er gewoon bij. Ken je de verhalen van Ot en Sien op de boerderij? De grootmoeder schilde aardappelen, grootvader vertelde verhalen en kinderen sjouwden met emmers. Iedereen deed mee.”

Ot en Sien
“Ouderen zeggen; ‘zo hebben we het altijd gedaan.’ Jongeren zeggen; ‘zo kan het ook’. We kunnen van elkaar leren, elkaar scherp houden. Ik vind niet dat je een kunstmatige Ot en Sien-samenleving moet willen nastreven. Maar het is wel goed om mensen van verschillende leeftijden en achtergronden met elkaar in contact te brengen. Ik zit op Lindy-hop, een vrolijke Amerikaanse jazzdans uit de vorige eeuw. Voor alle leeftijden. We hebben zoveel plezier samen! Ik kan het iedereen aanraden.”

Wegstoppen
“Ouderen kunnen zichzelf ook wegstoppen en zeggen: ‘ik hoor er niet meer bij’ of ‘ik ga met pensioen en doe niks meer’. Deze eenzame mensen kom ik tegen. Ik ontmoet ze in wijkcentra of bibliotheken waar ik regelmatig achter mijn zorgwerktafel zit. Een eigen initiatief om met oud en jong in gesprek te gaan en ze door te verwijzen naar de juiste zorgaanbieders. Ik wil mensen helpen, maar de vraag is ook wat kunnen mensen zélf doen.”
 
Gepamperd
“In deze samenleving zijn mensen erg gepamperd. Alles wordt voor iedereen opgelost. Een vangnet is goed, maar kan ook verstikkend zijn. Dan verdien je maar 1 euro meer. Ik zeg: pak die baan, dan ben je onder de mensen en doe je iets wat je leuk vindt. Daar gaat het om. Maar dat voordeel moeten mensen zelf inzien. Dat kun je niet van bovenaf opleggen. Ik probeer te helpen door mensen een zetje te geven.”

Betuttel niet
“Wat ik het nieuwe kabinet wil meegeven is; steun initiatieven van onderop. Betuttel niet! Nieuwe plannen, bijvoorbeeld voor de ouderenzorg, hebben meer draagkracht als de mensen om wie het gaat er bij betrokken worden en invloed hebben. Praat niet alleen met lobbygroepen.”

Zonen
“Ik ben 67. Ik voel me nog niet erg oud, maar voor mijn twee zonen van rond de dertig ben ik dat wel. Zij hebben de leeftijd dat ze het gaan maken. Die ruimte moeten ze ook krijgen. Ik vind het zalig dat ik niet meer hoef te scoren en alles in mijn eigen tempo kan doen. Maar ik blijf wel actief. Ik loop, fiets, dans, doe vrijwilligerswerk. Dat houdt me ook mentaal gezond.”

Kop in het zand
“Tuurlijk, spring ik iets minder soepel op mijn fiets dan toen ik zestien was. Er komt ook vast een moment dat ik minder goed de trap op kan, misschien een traplift nodig heb. Dat zie ik dan wel weer. Ik steek niet mijn kop in het zand voor het ouder worden. Maar ik ga me niet nu al klaar maken voor het eindstadium. Ik leef gewoon door en als mijn actieradius kleiner wordt, pas ik mijn leven daar op aan.”

Klariet Bolle (67) is ondernemer. Ze brengt met de Zorgwerktafel zorgvragers en -aanbieders met elkaar in contact. Ook tussen aanbieders onderling probeert ze schuttingen te slechten. Op vrijwillige basis bezoekt ze ouderen en organiseert ze onder meer het stamtafelgesprek. Ze is lid van de VVD, omroep Human en donateur van de KNGF. Klariet Wandelt en fietst graag en is een enthousiast lindyhopper.

De serie

Lees alle interviews in deze serie


Het Gouden Pact

Hoe wil je ouder worden? En wat draagt bij aan een samenleving waarin iedereen volwaardig meedoet? Deze vragen stellen we in deze serie aan tien humanisten. Zij maken deel uit van een groep van meer dan 200 mensen die een persoonlijke brief stuurde aan politici om het Gouden Pact onder de aandacht te brengen bij de toekomstige politieke leiders van ons land. Het pact is een pleidooi voor meer zeggenschap van ouderen zelf, bij leven en bij waardig sterven. En voor waardige en beter georganiseerde ‘immateriële’ zorg in verpleeghuizen en daarbuiten.

Het Gouden Pact voor de Zorg is een initiatief van het Humanistisch Verbond, de Universiteit voor Humanistiek, Humanitas en een aantal humanistisch geestelijk begeleiders.

Deel dit

Tags: #Goed oud worden #Gouden pact serie #Zelfbeschikking #zelfzorg #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.