Direct naar de inhoud
Word lid
Plein H

Een broedplaats voor zelfstandige humanistici

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

“Een creatief en inspirerend netwerk, dat wil ‘Plein H’ zijn”, vertelt Anouk Bolsenbroek, één van de oprichters van de nieuwe beroepsvereniging voor zelfstandige humanistici ‘Plein H’. Op 24 september vond de feestelijke kick off plaats op de Universiteit voor Humanistiek (UvH).

Uitwisseling en cocreatie, maar ook kwaliteitsverbetering, belangenbehartiging en deskundigheidsbevordering: dat zijn doelen van Plein H. De vereniging staat open voor  iedereen die is afgestudeerd aan de UvH en acht uur per week een praktijk uitoefent. Tijdens de kick offmerkten de kersverse leden (totaal ongeveer 20) van de vereniging direct waar de synergie van een netwerk toe leidt.

Rijke oogst

Bolsenbroek:”De oogst was heel rijk. Er waren vele mooie ideeën voor kwaliteitsverbetering en samenwerking. Iemand zocht bijvoorbeeld partners om humanistische retraites te organiseren. Want wat boeddhisten kunnen om tot de kern van jezelf te komen, moeten wij als humanisten ook kunnen, dat is het idee.“

Een ander initiatief van een van de deelnemers is Lichtcoaching. Lichtcoaching? Bolsenbroek vervolgt onverstoorbaar. “Ja, daarbij leer je door fotografie beter te ontdekken wat belangrijk is voor je, welke waarden je belangrijk vindt, hoe je zin geeft aan de wereld?”

Oprichters Bolsenbroek, Marja Leopold, Tilly de Kruyf, en Marloes Arends lichtten tijdens de kick off ambities en werkwijzen van de Plein H toe. Alle ideeën zijn welkom op Plein H, zolang het maar over zingeving, humanistiek en humanisering van de samenleving gaat. Maar het zal wel voldoende kwaliteit moeten hebben.

Plein H

Bad practices

Bolsenbroek: “Om de kwaliteit te verbeteren gaan we gebruiken maken van bad practices. Door te kijken naar wat we niet willen, weten we wat we wel willen en kunnen we kwaliteitsinstrumenten ontwikkelen, gebaseerd op behoeften van leden. We gaan ook niet met nascholingsdagen werken ofzo, maar ieder van ons houdt via internet een  professioneel blog bij. Zo wordt inzichtelijke wat iedereen doet en wat werkt, wat kwaliteit heeft.”

Initiatief Humanistisch Verbond

Programmaleider van het Humanistisch Verbond Wilma Reinders is vanaf het begin betrokken geweest bij de oprichting van Plein H. Reinders: “Het Humanistisch Verbond is eind 2009 initiatiefnemer geweest van de oprichting van een vereniging voor zelfstandig humanistisici, samen met Marijn ten Holt en Jan Sipma, twee zelfstandig geestelijk begeleiders.

“We waren was op zoek naar een goede constructie voor kwaliteitsborging van de praktijkvoering van zelfstandige geestelijk begeleiders, omdat borging en toetsing van die praktijkvoering voorwaarde is voor benoeming van zelfstandig geestelijk begeleiders door het Humanistisch Verbond, vertelt Reinders. “Het bleek echter al snel dat zelfstandige geestelijk begeleiders het beste zelf verantwoording voor toetsing en borging van hun praktijken op zich konden nemen.”

Bolsenbroek is heel blij met de samenwerking met en het vertrouwen van het Humanistisch Verbond. Het belang en vertrouwen werd ook uitgedrukt door de aanwezigheid van de hoofdbestuursleden voor geestelijke verzorging Jan-Hein Mooren en Ina Bakker tijdens de kick off. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant dat door het hoofdbestuur is getekend.

Nieuwe werkvelden

Voor het Humanistisch Verbond is het belangrijk dat ‘Plein H’ er is. “Allereerst kunnen we erop vertrouwen dat de zelfstandig geestelijk begeleiders die we benoemen, hun eigen praktijkvoering op orde hebben. Denk daarbij niet alleen aan het inhoudelijk bijhouden van het vak, maar ook aan praktische zaken als financiële administratie en zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie. “

Een tweede belang is dat de zelfstandige humanistische praktijken een broedplaats zijn voor het aanboren van nieuwe werkvelden voor de “traditionele” geestelijke begeleiding. En dat er nieuw aanbod ontwikkeld wordt dat ook interessant kan zijn voor (potentiële) HV-leden.”

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.