Humanistisch geestelijk verzorger Kiki Biel (36) begeleidt gespreksgroepen over levensvragen na abortus. “Humanisten vinden het belangrijk om zorgvuldig met levensbeslissingen om te gaan.”
“Er zijn maar weinig vrouwen die spijt hebben van hun abortus, wel is het normaal dat een abortus vragen oproept: wat gebeurde er eigenlijk in mijn lijf? Hoe ga ik om met oordelen van anderen? Hoe nu verder? En welke impact heeft het op mijn relatie?
Een keuze die met je hoofd hebt gemaakt en waar je honderd procent achterstaat kan emotioneel toch iets met je doen. Niet iedereen kan daar even gemakkelijk over praten. Ook binnen relaties zie je dat dit nog wel eens problemen geeft. De ene partner wil erover praten, de andere partner juist niet.
Binnen het humanisme is het een belangrijke waarde om zorgvuldig met levensbeslissingen om te gaan. Daarom is het Humanistisch Verbond in samenwerking met mij en Rebekka Rozendaal deze gespreksgroepen gestart, waarbij open en oordeelvrij over levensvragen na abortus gesproken wordt. De gesprekken helpen om de keuze echt te omarmen.
“ Vrouw zijn, wat betekent dat eigenlijk buiten het moederschap? ”
Soms zijn er identiteitsvragen mee gemoeid. Vrouwen kunnen het idee hebben dat ze zijn veranderd na een abortus. Die ervaring heb ik zelf ook gehad. Ik was 26 toen ik voor abortus koos. Het voelde alsof ik afscheid nam van een deel van mijn jeugd. Daarnaast voelde ik me erg verantwoordelijk om mijn vrijheid goed te gebruiken.
De gespreksgroepen, die ik als humanistisch geestelijk verzorger samen met mijn collega’s Mariëlle Kappert en Rebekka Roozendaal, begeleid, zijn niet zozeer gericht op psychosociale hulp, maar op existentiële vragen en betekenisgeving. Het vrouw zijn bijvoorbeeld. Wat betekent dat eigenlijk? Vrouwelijkheid wordt vaak gekoppeld aan het moederschap: de vrouw zorgt. Dit oeroude beeld leeft bij veel vrouwen, ook bij vrouwen zonder religieuze achtergrond. Met een abortus neem je een beslissing die daar lijnrecht tegenin gaat. Dat is ingrijpend en kan de vraag oproepen: wie ben ik nu? Aan de andere kant: sommige vrouwen kiezen juist voor abortus omdat het ze in staat stelt om goed voor hun kinderen te blijven zorgen.
Wat is een humanistisch geestelijk verzorger?
Een humanistisch geestelijk verzorger is een professionele gesprekspartner die samen met jou op zoek gaat naar zin en betekenis in het leven. Je kan bij een verzorger terecht met levensvragen. Een verzorger kan overwegingen verhelderen maar nooit de beslissing overnemen. Humanistische geestelijk verzorgers weten dat ze als hulpverleners niet hun eigen ideologie moeten opdringen, maar andermans levensvisie moeten ondersteunen. Hulp bieden bij vragen rond abortus betekent dat je de ander serieus neemt zodat die zonder schuldgevoel of dwang een keuze kan maken die voor zichzelf leefbaar is.
“ Het onderwerp wordt genormaliseerd door erover te praten, de fluistertoon gaat eraf ”
Bij de gespreksdeelnemers zien we vaak dat er iets tegenover moet staan, een sterk argument waarom ze voor een abortus hebben gekozen, zoals het ontbreken van een relatie, financiële problemen, geen tijd, geen huis, terwijl je ook mag zeggen dat je geen kind wilt. Toch, bijna niemand doet dat. Geen zin in een kind, daar rust nog altijd een taboe op.
Hoe belangrijk het is om over abortus te praten zie ik aan de reacties na afloop van de gespreksgroepen. De mensen voelen zich opgelucht en vinden steun in de verhalen van anderen, ze zijn niet de enige. Er wordt ook gelachen. Het onderwerp ‘abortus’ wordt genormaliseerd. De fluistertoon gaat eraf. Zo zou het ook moeten zijn: nu is abortus nog altijd een taboe, een misdaad zelfs. Door abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, veranker je niet alleen de keuzevrijheid, maar open je ook het gesprek.”
Zou jij het graag met anderen in een veilige omgeving willen hebben over je abortuservaring?
Het Humanistisch Verbond organiseert de gespreksgroep ‘levensvragen na abortus’. Hier kan je samen met humanistisch geestelijke begeleiders stil staan bij je abortus. Iedere ervaring krijgt de ruimte. We laten oordelen van anderen voor wat ze zijn en geven een stem aan onze eigen beleving. Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: je bent van harte welkom.
Meer weten? Klik hier.
Tags:#Abortus#Autonomie#geestelijke verzorging#keuzevrijheid#Zelfbeschikking
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.