Direct naar de inhoud
Word lid

Durf te kiezen op denkfestival ‘LIFE!’

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

Choose Life was de gevleugelde uitspraak uit de film Trainspotting. Maar  welke baan, relatie of vriend, welk leven moet je kiezen? Op het denkfestival LIFE zetten denkstation ‘Brandstof’ en ‘The School of Life’ 700 mensen aan het denken. Ook onze verslaggevers. Zij volgden  een aantal interessante sprekers, waaronder Alain de Botton.

Niet alles is maakbaar in het leven, maar door te denken en te oefenen kunnen we ons leven meer kwaliteit geven, en dichter komen bij wat we als persoon werkelijk van waarde vinden. Dat was zo ongeveer de boodschap die Alain de Botton naar voren brengt  in een interviewmet Joris Luyendijk waarmee het festival opent.De Botton spreekt later op de dag over sex en waarom dat zo lastig en zo beschamend kan zijn voor ons als ogenschijnlijke bevrijde, moderne mensen. Hij ogenschijnlijk dat is blijkt wel uit de onrust die onstaat als De Botton vraagt: Wie heeft er een goed seksleven? Er gaan vier vingers de lucht in.

Seks als act

Maartje Liebregs laat de lessen van De Botton voor wat ze zijn en luistert liever naar wat Simone van Saarloos over seks te vertellen heeft. Seks is niet natuurlijk. We lijken te doen wat we fijn vinden, maar lijken niet door te hebben hoezeer dat gevoed worden door culturele ideeën, constateert Saarloos. Ze schetst de huidige tijdsgeest, waarin (seksuele) vrijheid gelijk lijkt te staan aan zichtbaarheid. Aan de hand van fragmenten uit de media (Sex and the City,Pownews) illustreert ze het discours: “Dat wat zichtbaar is, is vrij”. De ogenschijnlijke seksuele vrijheid en de daarbij verbonden behoefte tot ‘gezien worden’, die de norm is in het publieke domein, vindt zijn weerslag in privédomein: de slaapkamer. Want seks met je bedpartner verwordt tot een act, een performance, vindt Saarloos.

De zin van werk

Paulien Boogaard en Reine Rek gaan op zoek naar wat ze van de filosofen kunnen leren over zinvol werk. Rek stuit bij filosoof Rene ten Bos op een tegendraadse visie op werk zou je kunnen zeggen. `Werk is kut!´. Dat is de conclusie waar Ten Bos op uitkomt na op visserschepen en in slachthuizen te hebben gewerkt, dus besloot hij maar filosoof te worden. In tegenstelling tot De Botton vindt hij dat filosofie moeilijk moet zijn. Blijkbaar heeft hij geen moeite met geestelijke arbeid. Hij geeft drie alternatieven voor werk.

– Luiheid. We moeten ons recht daarop verdedigen. Er zijn ook mensen die zich niet willen ontplooien.
– Melancholie. Een melancholie die voortkomt uit het scherpe inzicht dat werken zinloos is. 
– Het laatste alternatief illustreert Ten Bos aan de hand van zijn vrouw. Zij kan moeiteloos op enorm hoge hakken lopen. Hij weet echter dat dit enorm veel werk heeft gekost. Bevalligheid is de kunst om de indruk te wekken dat je niet werkt terwijl dit alleen lukt door heel hard te oefenen.

Keuzevrijheid is oneindig

Roman Krznaric, Engelands ”eading lifestyle philosopher’ en auteur van How to Find Fulfilling Work geeft tips over hoe je in je werk dichterbij je passie kunt komen, hoorde Paulien Boogaard. Krznaric: “Dat je bevredigend werk wilt is een zeer modern idee, we hebben daarover erg hoge verwachtingen. Maar het is niet eenvoudig te kiezen. Ver terug in de geschiedenis bestonden er misschien 30 verschillende beroepen, nu is het aantal bijna oneindig en is werk heel specialistisch, meent Krznaric.

Die keuzevrijheid lijkt goed maar we zijn banger om zekerheid te verliezen dan dat we verlangen het beste te vinden. We willen vaak breder ingezet worden om verschillende talenten aan te spreken. Denk aan generalisten als Leonardo da Vinci. Aristoteles adviseerde je waarden en talenten te combineren: “Where the needs of the world and your talents cross, there lies your vocation.” Romans advies: hou een maand in een dagboek bij wanneer je in een flow komt, zowel in je werk als in bezigheden buiten het werk.”

Altijd bereikbaar

De vragen over keuzevrijheid gelden ook voor onze omgang met technologie en social media. De media-cultuur is dat je je moet verantwoorden als je niet bereikbaar bent, maar het is aan jezelf keuzes te maken over kwaliteit van je bestaan, vindt Tom Chatfield, gevestigd denker en technologisch & cultureel commentator voor onder meer de BBC.

Hij wil ons bewust maken van de rol van technologie in ons leven, tijd en keuzes die we hierin (kunnen) maken. “Een miljard mensen zit op Facebook, 5 miljard heeft een mobiele telefoon. Die apparaten lijken neutraal want het zijn objecten maar het feit dat ze bestaan doet een appel op ons. E-mail wil dat ik berichten lees, reageer, meer mails stuur; mijn mobiele telefoon wil dat ik altijd bereikbaar ben, opneem; Facebook wil dat ik steeds kijk, meer berichten plaats, reageer. Maar wat wil ik? Ik wil boeken lezen, mensen zien en nadenken.

Het begrip tijd is daarbij belangrijk. Want dat meet je niet met een klok, tijd maken we samen. 
Je geeft zelf je grenzen aan. De apparaten kunnen altijd door gaan, maar ik heb begrensde tijd en energie. Ik moet keuzes maken waaraan ik mijn tijd besteed en ik moet daarover betere kwaliteitsvragen stellen. Ik vind het belangrijk soms ‘unplugged’ te zijn, dat voelt anders: ik heb een andere modus nodig om echt te denken, echt te zijn.”

Een modus om echt te denken. Misschien kunnen we die ook gebruiken om los te komen van onze angsten. Angsten die Jules Evans ziet. Hij benadrukte in de sessie dat we onszelf kunnen kennnen en door zelfreflectie en oefening onze angsten de baas kunnen worden.

Epictetus: “Het zijn niet de dingen die ons verontrusten maar onze interpretatie ervan.” We hebben tot op zekere hoogte een keuze in wat we voelen. Dat geeft de regie terug. En als je zoekt naar wat voor jou echt van belang is in het leven kun je daarnaar streven.”

Verslag en filmpjes op www.brandstof.eu

Verslag Team Visie en Beleid, Maartje Liebregts(Teamleider), Paulien Bogaard en Reine Rek.

Deel deze pagina

Tags:  #Filosofie #Humanisme #keuzevrijheid #levenskunst #Zingeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.