Direct naar de inhoud
Word lid
een school vissen

discussieFormum: Hoe weersta je de druk van de kudde?

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

De European Humanist Federation( EHF) Conference 2012 stond dit jaar in het teken van geestelijke weerbaarheid. Hoogleraar wijsbegeerte Joachim Duyndam vertelde tijdens deze conferentie hoe het humanisme mensen weerbaar maakt tegen kuddegedrag. Hoe doet u dat? Koopt u echt de boeken die u leuk vindt? Doe u zich niet anders voor op Facebook?

In een interview dat vandaag verschijnt in HUMUS 2 gaat Joachim Duydam in op de achtergrond van geestelijke weerbaarheid en heteronome druk. Ruimte veroveren op de heteronome druk is volgens Duyndam extra belangrijk omdat de pressie toeneemt.

Op de vraag hoe het humanisme de veerkracht bij mensen kan bevorderen, is volgens Duyndam niet één antwoord. ‘Voorbeeldfiguren helpen. Iemand als Nelson Mandela die onder vernederende omstandigheden overeind bleef.  Wat wel nodig is, is erkennen dat je aan de heteronome druk bloot staat. Dus niet zeggen dat alleen anderen kuddegedrag vertonen, maar erkennen dat je er zelf ook aan mee doet. 

Misschien zijn er voor u naast deze voorbeeldfiguren nog andere manieren om heteronome druk te weerstaan. Geef in dit forum uw tips, suggesties en adviezen.

Ik weersta de druk van de kudde door….

29-06-2012 12:27

Kees

Ik denk inderdaad dat de kudde in zekere zin niet te weerstaan is. We zijn mensen en onze vrijheid is deels gedroomd, want onbewust invloeden zijn zo groot en onzichtbaar. Misschien gaat het er alleen maar om het idee te hebben vrij te zijn. zo nu en dan

22-06-2012 11:26

Janny

Iedereen om mij heen vond dat ik toch echt op Facebook moest gaan. Ik heb het twee keer geprobeerd en uiteindelijk twee keer meldde ik me af, omdat ik er geen lol in heb. 
Natuurlijk zoek ik wel andere mensen om van gedachten te wisselen op een goed niveau en om die reden heb ik mij aangemeld bij het Humanistisch Verbond. Intussen heb ik 1 avond bezocht en inderdaad de verbondenheid gevonden die ik zocht, zonder het idee te hebben dat ik meteen een kuddedier ben.

21-06-2012 19:41

Michiel1977

ieder dag bewuste keuzes te maken, zonder mij bezig te houden met of ik wel of niet hetzelfde doe als de kudde. Ik doe waar ik achter sta, ken mijn grenzen en interesses, en laat in het algemeen hypes en rages aan mij voorbijgaan. Meestal zijn ze al voorbij voordat ik het nut er van inzie. Maar ik zal niet ontkennen dat ik onderdeel ben van die kudde, sterker nog, ik denk dat het heel prettig is om af en toe op te gaan in de kudde. Te doen wat andere mensen ook allemaal doen. Het geeft ook een soort verbondenheid, een ‘ik ben net als jullie’, zolang ik maar doe wat ik ben

Deel dit

Tags: #vrijdenken

A list of posts

  • Nieuw vaderschap: meer dan kostwinner

  • Rapport rechtsstaat

  • Van conflict naar samenspraak

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.