De vrijheid om niet te geloven

12 december 2016

De vrijheid om niet te geloven

Door webredactie

Ontsnapt aan discriminatie en bedreiging in eigen land, voelen ongelovigen zich tussen gelovigen in de Nederlandse asielopvang niet altijd vrij tussen gelovige mede-bewoners.  Wat doe je als je bedreigd wordt bijvoorbeeld? Het Humanistisch Verbond maakte voor deze en andere vragen de digitale brochure ‘De vrijheid om niet te geloven’. De brochure wordt vanaf januari 2017 opgenomen in de voorlichting van het Centraal orgaang Opvang Asielzoekers (COA) .

´U bent naar Nederland gevlucht. Welkom. We hopen dat u hier de vrijheid en veiligheid vindt die u zoekt. In Nederland bent u vrij om te geloven, denken en zeggen wat u wilt. Dat vinden we in Nederland heel erg belangrijk. Sommige mensen geloven, anderen niet.  .. .

In Nederlands, Engels, Arabisch, Urdu, Farzi en Bengaals (LINKS) leggen we uit dat mensen in Nederland vrij zijn te geloven of niet te geloven, dat iedereen elkaar daarin vrij moet laten en dat discriminatie of bedreiging om wat iemand denkt of gelooft verboden is.

‘Er zijn in Nederland christenen, moslims, joden, hindoes, boeddhisten en mensen met andere religies. Er zijn ook humanisten, atheïsten en vrijdenkers. Die geloven niet in een god, zij geloven in mensen. Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft niet in een god en heeft geen religie. ‘

Reacties

Ongelovig zijn is niet altijd eenvoudig, dat blijkt onder meer uit de documentaire Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht van omroep Human.
Ontmoeting en gesprek met andere ongelovigen kan soms steun bieden. Het Humanistisch Verbond organiseert daarom regelmatig (besloten) bijeenkomsten waar gevluchte ex-moslims, humanisten, atheïsten en andere vrijdenkers elkaar ontmoeten.
Dus wil je jouw verhaal kwijt of andere niet-gelovigen ontmoeten? Meld je aan via info@humanistischverbond.nl of  ga naar www.nieuwevrijdenkers.nl

COA-campagne

In januari start het COA een campagne over Grondrechten met een speciale site en app. Onder het kopje Veilig Samenleven wordt genoemd dat het  Humanistisch Verbond opkomt voor Ongelovigen en wordt er gelinkt naar deze brochure.

Ongelovig

Op 13 december zendt Human de documentaire Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht uit. Daarin zien we gevluchte ongelovigen uit het platform nieuwe vrijdenkers van het Humanistisch Verbond aan het woord. Daarna gaat de film met debat on tour door het land.

Bijeenkomsten

Het Humanistisch Verbond organiseert sinds twee jaar  elke zes weken een bijeenkomst voor gevluchte ongelovigen in Amsterdam. Als zich naar aanleiding van brochure en film veel meer mensen melden  willen we die ontmoeting ook in het land gaan organiseren. Daar hebben we dan uw hulp bij nodig.

Oproep

Wilt u zo nodig een bijdrage leveren aan de organisatie van ontmoetingen tussen gevluchte ongelovigen,  mensen telefonisch opvangen en ondersteunen of misschien eens met iemand praten over zijn of haar verhaal? Neem dan  vrijblijvend contact op via info@humanistischverbond.nl

Lees de brochure ‘De vrijheid om niet te geloven’.