De 'humanist' vermoord door medestudenten

21 april 2017

De 'humanist' vermoord door medestudenten

Door Paulien Boogaard

De humanist is dood. De student Mashal Khan die zichzelf ‘de humanist’ noemde is in Pakistan vermoord door tientallen medestudenten na een beschuldiging van godslasterlijke uitingen op sociale media. De universiteit waar het gebeurde, is tot nader order gesloten.

Mashal Khan was student aan de Abdul Wali Khan University in de Khyber Pakhtunkhwa provincie in Pakistan. Hij studeerde journalistiek en massacommunicatie. Volgens Pakistaanse media was een grote groep studenten betrokken bij de aanval op Khan. Hij werd beschuldigd van blasfemie ofwel godslastering op sociale media.

Stokken

Khan werd, naar verluidt, in zijn hoofd geschoten en vervolgens met stokken geslagen. Op sociale media zijn filmpjes te zien van hoe zijn al dode lichaam werd aangevallen. Zoals te zien op de volgende (WAARSCHUWING) schokkende beelden. video1  en video2 Politie was aanwezig vanwege de blasfemiebeschuldiging, maar zei niets te kunnen doen omdat er te veel studenten waren. Ongeveer 20 studenten zijn gearresteerd. De universiteit is tot nader order gesloten.

Geschokt

Humanisten wereldwijd, verenigd in de International Humanist and Ethical Union (IHEU), spraken hun afschuw uit. Ook Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond reageert geschokt: “Deze laffe moord is intens verwerpelijk. Rechters van het Hooggerechtshof en politici gingen dit jaar de strijd aan met individuen die zich schuldig zouden maken aan zogenaamde ‘ godslastering’ op internet. Zij zijn mede verantwoordelijk voor deze moord.  Ze zouden de vrijheid van levensbeschouwing en meningsuiting moeten verdedigen als ze vrede en stabiliteit willen in het land. In plaats van religieuze haat tegen andersdenkenden aan te wakkeren.Internationaal moet de druk worden opgevoerd om anti-blasfemiewetten af te schaffen. In Pakistan staat daar de doodstraf op.“

De humanist

Khan noemde zichzelf ‘de humanist’ op Facebook. Verschillende ‘liberalen’ en 'atheïsten'  zijn sinds begin dit jaar gearresteerd of ‘verdwenen’ in Pakistan. Het is een periode waarin publieke hysterie ontstond over blasfemie op internet en een rechter van het Hooggerechtshof opriep' godslastering’ van sociale media te verwijderen. Het Humanistisch Verbond schreef over deze campagne een brief aan Minister Koenders en de Tweede Kamer. Daarin stelden we vragen over de arrestaties en verdwijningen van seculiere bloggers.

Ketters

Sommige onbevestigde bronnen suggereren dat Khan beschuldigd werd van posts over het Ahmadiyya moslim geloof.  Ahmadiyya, een islamitische afscheiding die gelooft dat de profeet al is weergekeerd worden in Pakistan vervolgd als ‘ongelovigen’ of ‘ketters’ en worden bij wet verboden zich moslim te noemen. Er is overigens op zijn social media accounts niets gevonden waaruit zou blijken dat hij Ahmadyya is.

 

Facebookprofiel van Khan

So f*** them

Khan sprak zich op social media wel vaak uit tegen discriminatie en vóór menselijke waardigheid. “Verberg de geschiedenis en haat Hindoes, dat is wat we leren op school. “postte hij. ‘Vreselijk!’ Boven zijn Facebookaccount had hij gezet: “ Of je nu zwart bent of bruin,  homo of lesbisch, trans of introvert, als mensen je onvriendelijk behandelen  is dat alleen om dat ze bang zijn,  of hebben geleerd om bang te zijn,  voor hoe belangrijk je bent. Want anders zijn maakt het verschil. So f*** them’”

In maart twitterde en Facebookte hij nog naar de vrouwen in Pakistan: ‘Aan alle vrouwen in Pakistan die aan verandering  werken. Geef je dromen niet op!  Jullie moed en weerbaarheid tegenover zoveel tegenwerking is bewonderenswaardig. “

Fauzia Ilyas, oprichter van de Atheist and Agnostic Alliance Pakistan AAAP is ontzet: “We zijn al extreem bezorgd om de recent gearresteerde atheïsten Ayaz Nizami en Rana Nouman. En de moord op  Mashal Khan maakt ons alleen maar bezorgder. In een land als Pakistan, waar de politie toekijkt als een menigte van studenten die verondersteld wordt geínteresseerd te zijn in kennis deze verschrikkingen plegen, is het land wetteloos. Stel dat als iemand probeert  Ayaz Nizami and Rana Nouman in de gevangenis  te vermoorden? Zullen de bewaarders helpen? Er is geen rechtvaardigheid zolang ‘blasfemie’ een misdaad is en mensen denken weg te komen met moord.”

Meer weten?

Ongelovig

In de 2Doc: Ongelovig - vrijdenkers op de vlucht  (HUMAN) van Dorothée Forma maak je kennis met vrijdenkers uit verschillende landen. Zoals Fauzia en Syed uit Pakistan, Ayman uit Syrië, een stel uit Afghanistan en de blogger Saikat uit Bangladesh. Kom naar de film en debat de komende maand in Rotterdam (9 mei), Utrecht (10 mei), Groningen (17 mei) en Nijmegen (23 mei).

 

Beeld: Mashal Kan