Direct naar de inhoud
Word lid
blauw paarse vlaag

Brief aan Kamerleden: Steun de Transgenderwet

Type content: Nieuws Categorieën: Genderidentiteit Nieuws Politiek nieuws Gepubliceerd op:

De nieuwe Transgenderwet geeft transgender en intersekse mensen meer zelfbeschikking. Zij kunnen dan eenvoudiger hun geslachtsregistratie aanpassen. Met een steunbrief roepen wij Kamerleden op om dit wetsvoorstel te steunen.


Meer zelfbeschikking voor transgender en intersekse mensen. Dit kan mogelijk worden dankzij een wetsvoorstel om de Transgenderwet aan te passen. Deze nieuwe Transgenderwet zorgt ervoor dat transgender en intersekse mensen makkelijker hun geslachtsregistratie kunnen wijzigen. Een wijziging aanvragen kan dan zonder deskundigenverklaring en in de woonplaats van de persoon, in plaats van de geboorteplaats. Ook jongeren van onder de 16 kunnen dan een aanvraag indienen.

Wij staan voor zelfbeschikking voor iedereen. Het is tijd dat de overheid transgender en intersekse mensen zelf laat verklaren wat hun genderidentiteit is. Eerder hebben wij Marein Zwama geïnterviewd, waarin hij vertelt waarom deze nieuwe Transgenderwet zo belangrijk is voor transgender personen. Hierin benoemt hij ook het luide tegengeluid, waarbij er angst verspreid wordt over eventuele gevolgen van de wet. Wij spreken ons uit tégen deze desinformatie over de gevolgen van het wetsvoorstel en wij accepteren niet dat er schijntegenstellingen worden opgeroepen tussen (cisgender) vrouwen en transgender personen.

De nieuwe Transgenderwet is een verbetering van de mensenrechten en draagt bij aan een inclusievere samenleving. Wij staan hierachter en stuurden een brief aan Tweede Kamerleden waarin wij hen oproepen om het wetsvoorstel te steunen. Deze kun je hieronder lezen.

Steunbrief Transgenderwet

Brief aan kamerleden waarin het Humanistisch Verbond hen oproept om de Transgenderwet te steunen.

Zelf ook van je laten horen? Dat kan met de voorbeeldbrief van Transgender Netwerk Nederland.

Het humanistisch verbond

Het Humanistisch Verbond is de vereniging voor vrijdenkers. Voor mensen die vragen durven stellen en niets als vanzelfsprekend aannemen. Mensen zonder vastgespijkerde dogma’s dus, maar met een open en vrije geest.

In het genderdebat herkennen we vrijdenkers die zich niet laten vastleggen in welke rol dan ook. Wij staan voor gelijkheid, verbinding, dialoog en openheid. We stimuleren het vrijdenken waardoor we voorbij hokjes, vaste kaders en vooroordelen kunnen kijken. Daarom hebben we Het Gendergesprek ontwikkeld: gesprekskaarten om genderhokjes mee te doorbreken. Ga jij het gesprek aan?

Deel deze pagina

Onze acties en verhalen rondom gender

  • De straat op tegen genderhokjes

  • Het belang van Het Gendergesprek

  • Waar hoor ik bij?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.