HVO stimuleert brede vorming in 100 ideeën

29 januari 2014

HVO stimuleert brede vorming in 100 ideeën

Door webredactie

Het boekje over de natuur ‘Rupsen horen poepen’ staat erop, maar ook TED Talks. HVO stimuleert met de Brede Vormingslijst vorming voor jong en oud.  Een recensie van drie tips uit de lijst van honderd.

De vormingslijst is hard nodig vindt de Stichting voor Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO). In een recent rapport pleit de Onderwijsraad voor meer ruimte voor vaardigheden als 'samenwerking, culturele en morele sensitiviteit en zorgzaamheid'. De lijst is het HVO-antwoord op die oproep. Je vindt er vooral een greep uit de activiteiten van HVO, maar ook de UvH en Omroep Human zijn goed vertegenwoordigd. En...poeh, gelukkig, het Humanististisch Verbond ontbreekt niet. Zo is de Humanistische Canon als ‘snuffeltip’ genoemd.

We vroegen humanisticus Bart Mijland te vertellen welke keuzes hij opmerkelijk vindt.

#1 Ideas worth spreading

Hoewel de lijst ongetwijfeld in willekeurige volgorde is samengesteld, is het opmerkelijk dat uitgerekend het populaire fenomeen TED talks bovenaan de lijst staat.
TED (technologie, entertainment, design) talks zijn korte presentaties door mensen met een bijzonder idee of uitvinding. Vaak zijn het kleine ego-documenten: kijk eens hoe bijzonder ik ben. De eerste tip luidt dan ook: stel je eigen top 10 van TED talks samen en deel deze met je omgeving. Volgens mij begint de wereld echter een beetje TED-moe te worden, aangezien er inmiddels honderden talks zijn en vaak gaat het toch meer om de vorm dan om de inhoud.

#34 De Bijbel voor ongelovigen. Het begin (Guus Kuijer)

Hoewel het humanisme haar wortels heeft in de christelijke cultuur zullen humanisten lang niet altijd de Bijbel hebben gelezen. Wel doen! vindt HVO. Kinderboekenschrijver Guus Kuijer probeert met zijn Bijbel voor ongelovigen de klassieke verhalen op een originele manier te vertellen.

“Het boek laat zien dat er meerdere perspectieven mogelijk zijn, het opent een nieuwe kijk op oude verhalen” aldus HVO. Wie weet wat deze “vertaling” een ongelovige te bieden heeft!

#83 Rupsen horen poepen (Jeanette Boogmans)

Een boekentip over natuurbeleving. En dan in het bijzonder de natuurbeleving. Het boek is daarbij een hulpmiddel, want de tip is vooral een appèl om met elkaar naar buiten te gaan en de natuur eens met al je zintuigen te gebruiken. Zelfs in de winterkou is het goed om niet alleen achter de computer of in een leesstoel te zitten, maar de aarde en jouw plek daarop te ervaren.

Zoals Nietzsche al zei: “Wij verblijven zo graag in de natuur omdat deze geen mening over ons heeft.”

En verder

Zoals deze selectie laat zien, bevat de Brede Vormingslijst een grote diversiteit aan tips. Populair-wetenschappelijke ideeën, religieuze verhalen, maar ook natuurbeleving. Daarnaast  vind je ook meer persoonlijke, 'levenskunstige' oefeningen zoals het bijhouden van een reflectief dagboek, koken op kleur en het maken van gedachtenwolken.
De meeste  tips zijn geschikt voor (jong)volwassenen en de kinderen komen er nog wat magertjes vanaf. De lijst is in korte tijd samengesteld en kan dan ook worden gezien als een eerste aanzet.

Meedoen!

HVO nodigt iedereen uit om reacties en ervaringen te delen via hun site en social media. Ga naar de Brede Vormings lijst. Meebouwen aan brede vorming? Dat  kan onder meer via Facebook.