Direct naar de inhoud
Word lid
Boris van der Ham

Boris van der Ham: ‘De lieve vrede’

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Nieuws Gepubliceerd op:

“Wees respectvol voor een ander, maar geef ook onverbloemd je mening!”, dat zei voorzitter Boris van der Ham in zijn bijdrage aan de jaarlijkse Prinsjesdagviering vandaag in Den Haag. 

De opening van het parlementaire jaar wordt tijdens deze de Prinsjesdagviering voorzien van een kort bezinningsmoment. Boris van der Ham spreekt namens het Humanistisch Verbond. De viering is een interreligieuze en interlevensbeschouwelijke bijeenkomst tijdens de opening van het parlementaire jaar. Het thema is dit jaar: Innerlijke beschaving: leidraad naar vrede.

Het thema sluit aan bij de viering van 100 jaar Vredespaleis. Marga Martens van de Bahá´í-gemeenschap Nederland houdt de hoofdtoesspraak terwijl Marie-Lisette Derks van de Brahma Kumaris een meditatie verzorgt. Verder zijn er bijdragen van joden, christenen, moslims, hindoes, boeddhisten en humanisten, in teksten, liederen, recitaties en gebed.

Stop emoties niet weg

Boris van der Ham vertelt in een korte toespraak dat innerlijke beschaving niet betekent dat iedereen de lieve vrede moet behouden. Juist meningsverschillen en emoties zijn onderdeel van ons samenleven.

“Vrede bereik je niet door emoties weg te stoppen. Wees blij, ga uit je dak, vier het leven, en hou je hoofd erbij. Wees kleurrijk! Wees respectvol naar een ander, maar geef ook onverbloemd je mening. Blijf niet hangen in haat, maar verwaarloos je teleurstellingen niet en durf je boosheid uit te spreken.”

Van der Ham neemt aan Epicurus een voorbeeld. Deze filosoof verzette tegen onze angst om echt te genieten. “Genieten en kleurrijk leven zijn niet moreel af te keuren, maar moeten geleerd worden. Dat gebeurt als we onze verlangens doseren en verstand en genot verbinden. Alleen op die manier wordt je een evenwichtig mens. Innerlijke beschaving is dan ook niet gebaat bij ingehouden lieve vrede, maar bij een uitbundige en oprechte vrede.”

Lees de bijdrage van Boris van der Ham

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op http://www.prinsjesdagviering.nl.
Over Epicurus is een prachtige animatie gemaakt in de Humanistische Canon.

Deel dit

Tags: #Atheïsme #Humanisme #levensbeschouwing #Van de voorzitter #vrijheid van meningsuiting

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.