Direct naar de inhoud
Word lid

Boris van der Ham bij Schepper en Co

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Vrijheid van levensovertuiging Gepubliceerd op:

Nee, Boris van der Ham (voorzitter) heeft geen last van religiestress en krijgt geen ‘rode vlekken van geloofsuitingen in de publieke ruimte’. Individuen zijn vrij om te zeggen én te geloven wat ze willen, vindt hij, maar religieuzen hebben niet meer rechten dan andere groepen. Godsdienstvrijheid én vrijheid van meningsuiting zijn een individueel recht.

Van der Ham gaat in de uitzending van Schepper en Co van 4 februari in debat met Roel Kuiper, fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor de ChristenUnie. Jacobine Geel leidt het gesprek. De aanleiding is het gevoel van gelovigen dat seculieren ze in een hun hoek drukken. Als voorbeelden worden genoemd: de homoseksuele leraar op scholen, de korting op levensbeschouwelijke omroepen en de voorgenomen afschaffing van de wet op godslastering, die religieuzen bescherming biedt tegen laster.

Individueel recht

Van der Ham vindt dat iedereen moet kunnen zeggen óf geloven wat hij of zij wil, maar dat religieuze groepen geen voorrechten kunnen hebben. Daarom is het nodig dat juist het individu in een religieuze gemeenschap de vrijheid heeft zelf te kiezen.

Geel spitst het debat toe op een verschil tussen het collectief (christendom) en een individu. Kuiper:”In onze grondwet is geregeld dat mensen hun geloof kunnen beleven en geen last hebben van de staat. Het geloof is iets gemeenschappelijks. De christelijke waarden zijn gebaseerd op ‘samen’. Het geloof is niet strikt individueel, maar beleef je gemeenschappelijk.”

Van der Ham: “Samenleven, gemeenschapszin, solidariteit, voor elkaar komen, en naastliefde, die waarden kun je ook nastreven als je niet gelooft, als je humanistisch of vrijzinnig bent. Als je kijkt hoe de samenleving georganiseerd wordt, dan is het heel lastig om dat voor een groep te regelen.”

Evolutietheorie

Van der Ham noemt het bijzonder onderwijs als een plaats waar indivuele rechten beschermd moeten worden. Daar moet naast onderwijs over de bijbel ook de evolutietheorie onderwezen worden en zou ook (homo) seksualiteit bespreekbaar moeten zijn. Kuiper zegt dat dat al gebeurd op reformatorische scholen.

Van der Ham: “Ja, dat klopt, maar dat is bevochten in de jaren ’90. Toen is gezegd, ‘Ja vrijheid om te zeggen wat je wilt is belangrijk, maar er moet ook onderwezen worden dat er andere opvattingen zijn.’ Ik zou het wel aardig vinden als de ChristenUnie en ook andere partijen dat erkennen.”

Kuiper gaat op ‘de uitgestoken hand’ van Van der Ham in. “Door maatschappelijke discussies, we zijn een samenleving, wordt in christelijke kring inderdaad anders gedacht over homo’s en homoseksualiteit. Dat is het leren van elkaar. Dat is het DNA van de Nederlandse samenleving: je biedt ruimte aan elkaar. Maar ik vind niet dat we daaraan de vrijheid van onderwijs moeten opofferen”, voegt hij eraan toe.

Dialoog

Geel vraagt wat de uitgestoken die Kuiper noemde, eigenlijk is. Kuiper:”Ik denk dat er over en weer veel kleinheid in het debat is. De dialoog is erg belangrijk. Humanisme en christendom hebben, als ik het zo royaal mag zeggen, onze samenleving gevormd. We hebben voor ethiek geen andere bronnen. Die moet dus ruimte krijgen.”

Van der Ham krijgt het laatste woord:”Ik ben altijd voor de dialoog. Maar ik vind wél dat er in de wetgeving duidelijkheid moet zijn. Mensen moeten gelijk behandeld worden. En dat zal ook wel eens schuren. Dat moeten we ook niet uit de weg gaan. Het is belangrijk dat we beide erkennen dat uiteindelijk godsdienstvrijheid én de vrijheid van meningsuiting een individueel recht is en dat we moeten zien of dat in een collectief ook echt recht wordt gedaan. Zonder schuring geen glans.”

Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Deel dit

Tags: #godslastering #Religie en kerk #Seculier #vrijheid van meningsuiting

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.