Direct naar de inhoud
Word lid
Bert Janssens

Bert Janssens: Durf te kiezen en te denken

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

“Kiezen en durf hebben weinig met elkaar te maken. In de meeste gevallen komt er geen durf bij kijken. De enige echte geestelijke durf is een andere: Durf te denken”, zegt Bert Janssens, directeur van omroep HUMAN en jurylid van de Van Praagprijs. Op 21 juni wordt deze prijs uitgereikt aan Henk Oosterling.

Waarom vind jij dat Henk Oosterling de prijs verdient?

Filmmaker Robbie Schröder volgt voor HUMAN Oosterling´s werk op de Rotterdamse Bloemhofschool. Je hoeft maar naar de judoënde, filosoferende, tuinierende en kokende man te kijken en je weet waarom hij de prijs verdient.

Waarom dan?

Het is eigenlijk drieledig. Met behulp van de filosofie zorg je voor je hoofd, door te judoën zorg je voor je lichaam en het eten draagt bij aan je gezondheid. Het project op de Bloemhofschool is een enorm succes. Zowel de buurt als de ouders zijn trots. En al met al is Henk trouw aan zichzelf gebleven.

Jullie hebben Henk Oosterling tot voorbeeldfiguur gemaakt. Wat is de belangrijkste les die hij jou leert?

Dat is een eenvoudige les: doen wat je moet doen. Zoals altijd geldt daarbij: gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wat is jouw meest recente belangrijke keuze?

Meest recente belangrijke keuze? Dat is een nogal zware categorie, dan moet je ook wel met een echt belangrijke keuze komen, die je leven diepgaand beïnvloed heeft. De meest recente keuzes die bij mij echt belangrijk waren vonden respectievelijk 40 jaar geleden, 30 jaar geleden en 27 jaar geleden plaats: de keuze voor mijn vrouw, de keuzes voor mijn kinderen. Maar waren dat eigenlijk keuzes?

Wat vind jij belangrijke stappen en voorwaarden voor het maken van een keuze?

Ik ben lang blijven hangen bij het motto ‘durf te kiezen’. Eigenlijk vind ik dat er kiezen en durf weinig met elkaar te maken hebben, en dat er in de meeste gevallen bij kiezen helemaal geen durf komt kijken. Integendeel. De enige echte geestelijke durf is een andere: durf te denken.

Welke denker/ander voorbeeld is voor jou belangrijk?

Ik koester een heleboel stille helden. Actieve mensen, die in hun dagelijks leven mee denken en mee doen met wat er in de samenleving op het spel staat, er geen grootse vergezichten op na houden, maar in het klein iets wezenlijks nalaten.

Deel dit

Tags: #Humanisme #Netwerk Humanisme #Van Praagprijs #voorbeeldfiguren

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.