Direct naar de inhoud
Word lid
Na de missie

App helpt veteranen na de missie

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

“Was dit er zes jaar geleden maar geweest!”, zeggen sommige veteranen nadat ze de app ‘Na de Missie’ hebben gebruikt. Op Nationale Veteranendag presenteerden humanistisch raadsman Erwin Kamp en psychologe Michaela Schok een app met tips en tools voor militairen, veteranen en het thuisfront. We spraken met Erwin Kamp.

Na de missie

Erwin Kamp werkt als Coördinator Geestelijke Verzorging bij het Veteraneninstituut. Michaela Schok is in 2009 gepromoveerd op het onderzoek `Meaning as a mission´. Samen schreven ze in 2012 het boek “Na de missie”. De app is daarop gebaseerd

Waarom nu een app?

Kamp: ”In 2012 publiceerden we het boek Na de missie. Vervolgens vroegen we ons af hoe we de jongere generatie kunnen bereiken, die willen immers vaak beelden, snelheid, niet te lange teksten. Zij kijken eerder op hun smartphone. Stichting Humanistisch Thuisfront gaf destijds subsidie voor het schrijven van het boek. Met het boek hebben we zo´n 2500 euro aan royalties verdiend. Die hebben we in de ontwikkeling van de app gestoken.”

Wat kun je ermee?

Kamp: ”De app geeft tips en tools, voor militairen, veteranen en het thuisfront. Militairen gaan vanuit een veilig Nederland op uitzending en keren terug met een heel andere mindset. Deze app geeft tips over hoe je daar met je partner over kunt praten. Veel mensen bespreken niet voor de missie hoe zij contact zullen houden. Daarnaast is volledige “Handboek veteraan” opgenomen. En er zit een testje in waarmee mensen kunnen kijken of ze PTSS hebben.”

Wat zijn de reacties?

Kamp: ”De app stond binnen 2 dagen in de top 100 van meest gedownloade lifestyle apps. En zowel ombudsman Alex Brenninkmeijer als commandant der strijdkrachten Tom Middendorp vond het een geweldig idee. De echte test moet nog komen. Hgb´er Eline Verbruggen is op missie in Kunduz. Na afloop gaat ze met de groep naar Kreta om te adapteren. Vooral die groep kan er baat bij hebben: jonge militairen die niet op missie zijn geweest. Ik hecht het meest aan hun oordeel.

Inhoudelijk zijn er nog weinig reacties, daarvoor is de app nog maar te kort uit. Volgens mij is `ie vrij compleet, maar als er dingen missen, geef het door, dan kunnen we de het updaten.”

Humanistisch geestelijk verzorgers zijn beschikbaar voor individuele begeleiding van personeel van de krijgsmacht. Overal waar militairen gaan, zijn de humanistisch raadslieden actief ten behoeve van het welzijn van het personeel van de krijgsmacht.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.