Direct naar de inhoud
Word lid
Wim Monnaso

‘Als je je organiseert, heb je meer invloed’

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Nieuws Gepubliceerd op:

Op 21 juni kregen 51 leden een zilveren speldje toegestuurd met een persoonlijke brief van voorzitter Boris van der Ham, omdat ze al 50 jaar lid zijn. Sommigen van hen reageerden verrast en met een persoonlijk verhaal.

De campagne van het Humanistisch Verbond Houd leven, liefde en dood uit de ijskast viel in de smaak en leidde tot een flinke ledenaanwas. Wat spreekt nieuwe leden aan? Wat houdt hen bezig? Wim Monasso (66): “Het is belangrijk om georganiseerd te zijn, dan heb je meer invloed.” Vandaag de start van een serie interviews met nieuwe ledenVan lief en leden.

Kende je het Humanistisch Verbond al? En wat was  jouw beeld ervan?
“Ik heb verschillende uitigingen gezien in verschillende media, waaronder De Groene Amsterdammer. Mijn beeld in trefwoorden: diversiteit, inclusiviteit, seculier maar niet per se anti-religieus, respect voor mensen en verbinding tussen mensen tot stand brengend.”

Wat sprak je aan in deze actie?
“Eerlijk gezegd, ik ben niet uitsluitend vanwege de ijskastactie lid geworden. Het gratis ticket voor de lezing van Joris Luyendijk hielp zeker mee. Ik bewonder hem als een kritische genuanceerde denker. De breedte van wat jullie doen, of mag ik al ‘wij’ (lacht) zeggen, is belangrijk. Als het gaat om ongelovigen en atheïsten die vervolgd worden, zoals Boris van der Ham vaak laat zien in de media. Maar ook zoiets als de uitreiking van de Van Praagprijs aan Karin Spaink waar ik bij aanwezig was. Natuurlijk ben ik ook lid om georganiseerd te zijn, omdat het belangrijk is samen met duizenden anderen invloed te hebben, vrijheid en zelfbeschikking onder de aandacht te brengen bij onder meer de politiek.”

Wat vind je het belangrijkste en aantrekkelijkste idee in het humanisme?
“Ik ben tweede-generatie migrant uit Italië en ben opgegroeid met het katholicisme. Dat was dwingend en onderdrukkend. Ik kon mijn homoseksualiteit niet uiten. Binnen het humanisme is er vrijheid te zijn wie je wil zijn. Een van mijn grote inspiratiebronnen in het humanisme is de filosoof Spinoza. Hij stond voor de vrijheid en uitte zijn mening onder moeilijke omstandigheden.”

Welke tip heb je als nieuw lid voor het Humanistisch Verbond?
“Ik lees veel over de rechten van dieren en over de zorg voor onze planeet. In de Verenigde Staten wordt daar veel over geprocedeerd. Het zou goed zijn als het Humanistisch Verbond meer zichtbaar zou kunnen zijn op dat punt. Het rentmeesterschap is van oudsher door christenen op de kaart gezet. Ik pleit voor een nieuw seculier rentmeesterschap.”

Wat zou je aan de volgende kandidaat in deze serie interviews willen vragen?
“Ik zag onlangs VPRO Tegenlicht waarin de Israëlische historicus Yuval Noah Harari aan het woord was over technologie. Zijn schrikbeeld is dat over 25 jaar de mens overheerst wordt door autonome robots, artificiële intelligentie en het zogenaamde dataïsme. Dat wil zeggen: welke ruimte heb je als mens nog te kiezen als alle data samen beter weten wat goed voor je is dan jijzelf kan weten?”

Dat vind ik wel een interessante vraag voor een volgende kandidaat.

Wim Monasso is internationaal jurist en adviseur in de goedendoelensector. Hij werkte onder meer voor Oxfam Novib en later voor de Bernard van Leer Foundation. Wim is zeer actief in de LGBT-beweging. 

Lees meer interviews in deze serie

Meer weten?

Het is belangrijk het kabinet scherp te houden. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een samenleving waarin je vrij bent in hoe je wilt leven, wie je lief wilt hebben en hoe je wilt sterven. Omdat je alleen in vrijheid, zorgzaam kunt samenleven. Laten we samen voorkomen dat belangrijke onderwerpen in de ijskast eindigen. 
Steun ons! Word lid voor maar 6 euro per maand.

Deel dit

Tags: #Filosofie #Humanisme #Zingeving

A list of posts

  • Nieuw vaderschap: meer dan kostwinner

  • Rapport rechtsstaat

  • Van conflict naar samenspraak

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.