In het boek Nieuwe Vrijdenkers van Boris van der Ham en Rachid Benhammou vertellen twaalf voormalige moslims het verhaal over hoe zij zich losmaakten van de religie van hun ouders, vrienden en familie. Vrijdag 20 april werd het boek feestelijk gepresenteerd in Amsterdam. We waren erbij en vroegen aan vijf bezoekers wat 'vrijdenken' voor hen betekent. "Het draait om autonomie, maar ook om compassie."

Nienke uit Den Haag

Nienke

"Voor mij betekent vrijdenken dat ik me heb kunnen losmaken van de patronen waarmee ik ben opgegroeid. En dat ik volledig autonoom kan zijn: in hoe ik me gedraag, kleed en wat ik denk, maar wel altijd met compassie voor de ander. Inspiratie haal ik uit verschillende culturen. Laatst zag ik de documentaire Wild Wild Country over de Bhagwan. Het experiment is mislukt, maar het basisprincipe van de beweging is mooi. Het gaat om de liefde voor mensen."  

Halima uit Almere

Halima

"Vrijdenken is voor mij dat ik zelf over mijn leven kan beslissen. Ik kom uit een religieus gezin, maar kon me niet met het geloof identificeren. Dertien jaar geleden maakte ik het openbaar: ik geloof niet langer. Dit is wie ik ben en waar ik wel voor sta. Ik sta 100 procent achter hoe ik nu in het leven sta. Ik heb veel offers moeten leveren, zo heb ik geen contact meer met mijn familie. Maar het was het waard. Ik ben supergelukkig. Ik ben omringd met ongelooflijk veel vrienden In plaats van familie. Ik probeer dat ook zoveel mogelijk aan mijn kinderen mee te geven: het maakt niet uit welk pad je zult bewandelen, zolang het maar jouw pad is. Jouw keuze."
Halima is een van de vrijdenkers in het boek.

Gert Jan Geling uit Den Haag

Gert Jan Geling

"Vrijdenken is zo'n groot goed dat ik het iedereen gun. Ik heb een ruime opvatting over vrijheid. Ik ben geïnspireerd door filosoof John Stuart Mill en het schadebeginsel. “De vrijheid van het individu mag alleen beperkt worden wanneer hij of zij anderen fysieke schade toebrengt." In de praktijk betekent het dat bijna alles gezegd moet kunnen worden in een openbaar debat: dus ook de ‘rauwe meningen’. Het strafrecht is uiteindelijk de grens. Ja, ik vind dat er wel politieke correctheid bestaat. Zo wordt er vooral door onze sociaal-culturele elite te weinig religiekritiek gegevens uit angst om voor 'islamofoob' te worden uitgemaakt. Ik schreef er met Gerben Bakker een boek over dat binnenkort uitkomt."
Gert Jan studeerde Geschiedenis, Theologie, Arabische Taal & Cultuur, Internationale Betrekkingen, American Studies en Midden-Oosten Studies

Morid Aziz uit Amsterdam

Morid Aziz

"Het leven in Afghanistan was eenzaam, de islam was mijjn gevangenis. Vrijdenken is voor mij: onafhankelijk zijn. Ik kan in Nederland atheïst zijn, debatteren en studeren: dat is geweldig. Sinds ik hier ben, ontmoet ik steeds meer voormalige moslims met een Nederlandse achtergrond. Dat is enorm inspirerend. Want  leven als vluchteling in Nederland is best eenzaam. Nu ben ik deel van een gemeenschap. Het voelt alsof…alsof je met zijn allen rond een humanistisch kampvuurtje zit (lachend). Het klinkt misschien arrogant, maar ik zie voor mezelf een belangrijke rol weggelegd om in Nederland, maar ook misschien ooit in Afghanistan, mensen ervan te overtuigen dat humanisme een betere  weg is."
Morid is één van gezichten van de campagne whatsmycrime.nu van het Humanistisch Verbond.

Mariam

“Op mijn zestiende wist ik al de islam niks voor mij was. Mij ouders zijn liberaal en open en maakten er geen probleem van. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in onbereikbare dingen. Dat is vrijdenken voor mij. Zo wilde ik toen ik jong was vrijwillgerswerk gaan doen, ik vond dat ik veel in mijn mars had en liep overal naar binnen. Maar ik werd met wantrouwen bekeken: ‘Wat kom jij hier doen?’ Ik kwam van het vmbo. En toch is het me gelukt. Vrijdenken is voor mij ook zoeken, heel veel zoeken naar dingen die ver van me af liggen, andere culturen, verschillende mensen spreken en onderzoeken. Keihard op je bek durven gaan. Open en nieuwsgierig zijn en niet in je kader en comfortzone blijven hangen. Dan zul je nooit vrij zijn."
Mariam wilde om verschilende redenen liever niet op de foto.

Kijk voor meer foto's op onze Facebookpagina

Het boek Nieuwe vrijdenkers

In Nederland ben je vrij om niet-godsdienstig te zijn, maar in de praktijk is die vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend.
In het boek Nieuwe Vrijdenkers komen twaalf Nederlandse voormalige moslims aan het woord die zich hebben losgemaakt van de religie van hun ouders. Bij sommigen ging dat gemakkelijk, maar anderen kregen te maken met zeer heftige reacties van hun familie, waarbij enkelen zelfs werden verstoten.

Voor het Nieuwe Vrijdenkers inteviewden Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, en journalist Rachid Benhammou twaalf voormalige moslims. Word nu lid van het Humanistisch Verbond en ontvang het boek Nieuwe Vrijdenkers t.w.v. 20 euro gratis.

Op 8 mei en 17 juni kun je vrijdenkers ontmoeten en in gesprek gaan. Kijk op www.nieuwevrijdenkers.nl

 

Foto's door Ayman Ghoujal (ook een gevluchte vrijdenker)