open blik magazine

Nieuwsartikelen, boeken of tijdschriften: ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik ze liever inruil voor korte en snelle socialmediaberichten. Is dat erg, of ga ik gewoon mee met mijn tijd? Als ik me niet meer inlees en mijn mening vooral baseer op wat de influencers in mijn bubbel op mijn tijdlijn posten, bevorder ik nou niet echt het kritische en open dialoog dat we in onze democratie juist zo nodig hebben. We moeten ons blijven verdiepen.

Maar tijdens mijn zoektocht naar verdieping miste ik iets: hoe kom ik erachter hoe andere jongeren met dezelfde normen en waarden tegen deze dingen aankijken? Ik wilde meer verbinding met jonge humanisten als ik (buiten de horizon van mijn vriendengroep), met ze in gesprek. Hier nog langer en diepgaander bij stilstaan dan bij onze borrels en activiteiten van de Jonge Humanisten. En hier samen iets laagdrempeligs en blijvends van maken dat interessant is voor álle jonge humanisten. Iets waar je tijdens dat momentje voor jezelf bij stil kan staan. En het bleek dat ik niet de enige was met deze behoefte. Daarom komen we nu met OPEN.BLIK Magazine, ons jongerenblad vol blikopeners voor een humane wereld.

“Wij jongeren verdiepen ons steeds minder. We lezen liever snelle socialmediaberichten. Terwijl juist de jonge humanisten in mijn omgeving behoefte hebben aan diepgang, aan een open dialoog. Daarom OPEN.BLIK.”

Voor en door jonge humanisten

In mijn omgeving van jonge humanisten zie ik dus dat juist zij behoefte hebben aan diepgang, verbinding en een open dialoog. Daarom heb ik er een paar bij elkaar gezocht en zijn we een experiment gestart: hoe succesvol zou een verdiepend en inspirerend magazine speciaal voor jonge humanisten zijn? Het eerste nummer van OPEN.BLIK Magazine is nu aan te vragen.

EERSTE NUMMER: VRIJHEID VERSUS PLICHT

OPEN.BLIK draait om vrijheid, politiek, mensenrechten en goed samenleven. Onderwerpen die ons als humanisten, voor wie humaniteit centraal staat in het leven, aan het hart gaan. Het doel is om specifiek jongeren te inspireren en verdiepen. Niet op een stoffige manier, maar interessant en laagdrempelig. Een tijdschrift voor én door jonge humanisten, met:

  • opiniestukken en columns
  • humanistische portretten
  • inspirerende tips
  • feiten en cijfers
  • nieuws en reportages vanuit een humanistische bril
  • humanistische verhalen, fotografie en poëzie

Het eerste nummer ‘Vrijheid versus plicht’ verkent de vraag: kun je vrij zijn om je leven vorm te geven zoals je wil, én voldoende je verantwoordelijkheid nemen om ook sociaal samen te leven met de ander en de planeet? Een interview met zorgvernieuwer Teun Toebes (22), feiten over botsende rechten in Nederland, een reportage van een antiracismeprotest en meer. Bestel nu en maak kans op een exemplaar van VerpleegThuis, het boek van Teun Toebes!

open blik magazine

Open je blik

Vraag het eerste nummer van OPEN.BLIK Magazine over 'Vrijheid versus plicht' aan en maak kans op het boek VerpleegThuis!

Jonge humanisten?

Volgens onafhankelijk onderzoek hebben minstens een miljoen Nederlanders affiniteit met het humanistische gedachtegoed. Toch kennen de meesten het humanisme niet, terwijl ze zich anders misschien wel humanist zouden noemen. En over jonge humanisten horen we in het bijzonder weinig. Ook daarom vonden onze Jonge Humanisten het tijd om met OPEN.BLIK Magazine te komen.

Want we zijn er zeker en hebben een mening over politiek, vrijheid, mensenrechten en wat goed samenleven betekent. En we hebben behoefte aan diepgang, open dialoog, verbinding en inclusiviteit. We willen het met elkaar hebben over dingen waar we mee te maken krijgen, zoals prestatiedruk, de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis. Nu doen we dat in een eerste nummer van OPEN.BLIK Magazine. Lees je mee?

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Samen versterken we het humanistische geluid in Nederland.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en ben je geïnteresseerd in humanistische thema’s? In een aantal regio’s in Nederland ontmoeten leeftijdsgenoten elkaar onder de naam Jonge Humanisten, de initiatiefnemers van OPEN.BLIK Magazine.

elena van hattum

Elena van Hattum

Medewerker Campagne en Communicatie

Elena van Hattum is medewerker bij ons Campagne en Communicatie team. Ze focust zich vooral op de thema’s Genderidentiteit en …
Profiel-pagina