Maar liefst 65% van de Nederlanders die een abortus heeft ondergaan of iemand kent die een abortus heeft gehad, praat hier vrijwel nooit met anderen over. Dit blijkt uit onderzoek van het Humanistisch Verbond, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. 69% procent van de Nederlanders praat zelfs bijna nooit over abortus in het algemeen. Daarmee lijkt abortus – hoewel een recht – nog altijd in de taboesfeer te verkeren.
Eenzaam besluit
Ouderen (55 +) praten het minst over abortus; 76% praat bijna nooit over het onderwerp. Onder jongeren (18-34 jaar) is dit 59%. Terwijl 85% van de Nederlanders vindt dat praten over abortus altijd zou moeten kunnen. Ook vindt het overgrote deel van de Nederlanders (79%) dat je je niet moet schamen als je een abortus hebt ondergaan. 6% vindt van wel.
“Dit laat zien dat we vinden dat het oké is om over je abortus te praten, alleen doen we het dus niet,” aldus Eva de Goeij, programmamanager abortus bij het Humanistisch Verbond. “Hoewel abortus een recht is, lijkt het nog in de taboesfeer te verkeren. Dat is jammer. Dit maakt namelijk dat mensen die nadenken over een abortus of een abortus hebben gedaan zich alleen voelen.” Bijna 7 op de 10 Nederlanders zeggen ook niemand te kennen met een abortuservaring. Dit is echter onwaarschijnlijk, aangezien ongeveer 1 op de 8 zwangerschappen eindigt in een abortus.
Open over abortus
Om deze reden start het Humanistisch Verbond de website openoverabortus.nl. Op de website kunnen mensen anoniem hun eigen abortusverhaal delen of de ervaringen van anderen lezen. Door het manifest te ondertekenen, beloof je te luisteren zonder oordeel naar mensen die een abortus hebben gedaan of dit hebben overwogen. Het Humanistisch Verbond hoopt daarmee dat er in de toekomst vrij over abortus kan worden gesproken.
“In de media ontbreken verhalen van mensen die opgelucht zijn na een abortus of geen twijfel hebben gevoeld. Ze gaan vaak over verdriet en schaamte. Met deze campagne willen we ruimte geven aan alle ervaringen die je rondom je abortus kan hebben, verdriet, twijfel, maar ook dankbaarheid en opluchting,” zegt De Goeij. “Ook hopen we dat mensen die een abortus hebben gedaan of dit hebben overwogen zich door het lezen van de abortusverhalen minder alleen voelen.”
Verantwoording
Deze resultaten zijn gebaseerd op onlineonderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1054 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Afwijkingen tussen de samenstelling van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio zijn door middel van een weging gecorrigeerd. De onnauwkeurigheidsmarges bij dit onderzoek (uitgaande van een betrouwbaarheidsinterval van 95%) lopen uiteen van ongeveer 1% tot 3%. De gegevens zijn verzameld van 24 tot en met 27 juli 2020.
Waarom maken wij ons druk over het abortusklimaat in Nederland?
In Nederland is toch alles rond abortus goed geregeld? Wat betreft goede zorg wel, maar ook hier proberen conservatieve krachten de abortuspraktijk in een negatief daglicht te plaatsen. Zij zijn volledig gericht op het terugdraaien van verworven vrijheden en rechten. Lees in ons abortusdossier wat we doen om de vrije keuze te beschermen.
Kom op voor een vrije samenleving
Sluit je aan bij de groeiende humanistische beweging!