Sabine Winters

Sabine Winters is wetenschapsfilosoof, met een sterke focus op ruimtefilosofie. Bij dit HUMA-café gaat zij vertellen over verbeelding in de wetenschap. Ze zal haar verhaal illustreren met filmfragmenten. Scientific Imagination is Winters’ filosofische zoektocht om ons begrip van de rol van verbeelding in de natuurwetenschappen te verdiepen. Zo onderzoekt zij de rol van de verbeelding in de ruimtewetenschap bij het ESA (European Space Agency) Advanced Concept Team.

Wat is verbeelding in wetenschap? Onder meer aan de hand van filmfragmenten onderzochten we met Sabine Winters de relatie tussen wetenschap en fictie. Daarnaast zijn we dieper in een van de eerste science fiction films gedoken: Somnium, geschreven door astronoom Johannes Kepler (1571-1630) en gepubliceerd na zijn dood in 1634. Somnium laat zien dat, als we naar de maan zouden kunnen reizen, we de aarde om haar as zouden zien roteren. Met deze fictie deed Kepler iets ongebruikelijks: hij deed beroep op de verbeeldingskracht van zijn publiek om zo tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen.

Twee highlights uit de lezing van Winters

“Sciencefiction films zijn gebaseerd op speculatief design, een gedachte-experiment ‘wat als.’ Soms slaat de verbeelding op hol, bijvoorbeeld op foto’s van Mars waren strepen te zien die men aanzag voor kanalen. Kanalen die gegraven waren door Marsmannetjes natuurlijk!”

“De vraag of er goede of slechte verbeelding is, wordt binnen de ruimtevaart nog te weinig gesteld.
De filosoof Peter Paul Verbeek schrijft over disruptieve complicaties van de wetenschap. Sabine vertoonde een deel van een prachtige, aan te raden film Planktonium van Jan van IJken.”

Na haar lezing gingen we met Sabine Winters en met elkaar in gesprek. Reacties ontvangen we graag via [email protected].

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Dan ontvang je elke maand nieuws van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland in je mailbox.

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina