
Er is een nieuwe zienswijze nodig voor onze planeet, stelt Vincent Blok. Vanuit het Westerse denken keken wij doorgaans naar de wereld, niet naar de aarde. Door klimaatverandering kan dat niet langer. Er is een radicale omslag in ons denken over de aarde nodig. onze planeet leek lang een betrouwbare basis, maar dreigt nu onbewoonbaar te worden. Klimaatverandering zet onze leefwereld op zijn kop: het laat zien dat de wereld niet zo stabiel is als we dachten. We hebben te maken met bosbranden, stukken kust die afbreken, steeds meer aardbevingen en extreme droogte.
Vincent Blok laat in zijn lezing zien dat een andere kijk op onze planeet ons nieuwe manieren biedt om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en ons tot een nieuwe omgang met de aarde kan leiden. Hoe ziet die noodzakelijke ommekeer in ons denken eruit? Moeten we om de wereld te redden af van het idee dat mens en natuur tegenover elkaar staan? En wat betekent het voor onze omgang met klimaatverandering?
Na afloop gingen we met Vincent Blok en mete elkaar in gesprek. Enkele uitspraken (uit de losse pols genoteerd):
“Begrijpelijk verhaal. Die mimicry spreekt me erg aan, om zo ecosysteem te gebruiken die er al zijn in de natuur. Natuurlijk moet het dan wel zo gemaakt worden dat de materialen die gebruikt worden ook weer opgenomen kunnen worden.”
“Het schetsen van de twee benaderingen, helpt mij: ofwel alles met techniek oplossen, zoals het zonlicht reflecteren met grote schilden of wolken dichter maken. Of de andere approach: terug naar de natuur, consuminderen, vegan worden. De derde benadering van de natuur nabootsen en met natuurlijke elementen aan de slag gaan spreekt me erg aan.”
“Het is een fijn positief verhaal naast alle ellende die we horen over het milieu.”
“Over aarde denken is heel goed. Maar je hebt niet alleen andere techniek nodig. Je hebt een andere economie nodig. Je kan dit niet in de huidige economie realiseren. Nu is verdienmodel gebaseerd op groei en ongelijkheid. Er zijn zoveel grote belangen, die verander je niet zomaar.”
“Mooi dat we mimicry zo moeten inzetten op dat het ook weer opgenomen kan worden door de natuur. Ik hoop alleen dat dat een beetje sneller gaat de aankomende tijd, want deze ideeën zijn al heel oud. Hopelijk worden dit soort innovaties met subsidies versneld.”





Over Vincent Blok

Vincent Blok is filosoof en hoogleraar Techniekfilosofie en verantwoord innoveren aan Wageningen University & Research. Tevens is hij directeur van het graduate programma van de 4TU Centre of Ethics of Technology, een samenwerkingsverband tussen de vier technische universiteiten op het gebied van ethiek van technologie. In zijn huidige onderzoek richt hij zich op filosofische en ethische vragen rondom ecologie, innovatie, circulaire economie en disruptieve technologieën. In 2022 verscheen zijn boek Van wereld naar aarde: filosofische ecologie van een bedreigde planeet.
Over Humanistisch Verbond Amsterdam
Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:
Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws
Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.
☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.