Frank Weijers
Frank Weijers

Je kent het wel. Iemand zegt iets wat geheel tegengesteld is aan je eigen visie. Je wordt ongemakkelijk, je vreest onenigheid en ruzie. Je snijdt maar snel een ander onderwerp aan. Maar wat nu als we andere zienswijzen, inzichten en achtergronden juist goed leren gebruiken? Als we een gesprek aan kunnen gaan over verschillen, waar alle betrokkenen plezier aan beleven? Hoe doe je dat? En hoe krijg je voor elkaar dat in groepen en vergaderingen iedereen aan het woord komt, en niet alleen die paar mensen die je altijd hoort? Dat je met elkaar verder komt en alle visies een plaats krijgen in het gesprek?

Op 10 april nam Frank Weijers ons mee in het gedachtegoed van Deep Democracy, een methodiek om écht goede gesprekken te voeren. Wat daarvoor in ieder geval nodig is, is vrijmoedig spreken en openhartig luisteren. Er is dus een basishouding voor nodig: een bereidheid om op een bepaalde manier met elkaar in gesprek te gaan, om nieuwsgierig te zijn naar de ander, bereidheid om je te verplaatsen in het perspectief van de ander. Het is ook belangrijk om een omgeving te creëeren waarin mensen zich vrijmoedig (durven) uitspreken.

Als het lukt om op deze manier een gesprek te voeren, kan je het potentieel van de groep beter benutten. Je voorkomt dat afwijkende gedachten en gevoelige onderwerpen naar het ‘groepsonbewuste’ verdwijnen, waar het een eigen leven kan gaan leiden. Als je kijkt naar wat er zich onder het wateroppervlak afspeelt, haal je ongehoorde argumenten naar het groepsbewuste, waardoor ieders wijsheid kan worden benut en de groep hechter wordt.
Je komt zo tot betere, inclusievere, besluiten.

In een groep, en ook in 1-op-1 gesprekken kun je deze methode toepassen. Hoe doe je dat? Waar begin je? Een gespreksfacilitator kan zo’n gesprek in goede banen leiden; Frank Weijers schreef een handboekje ‘Now we’re talking’, dat je bij je kunt dragen, en als leidraad kunt gebruiken als je een gesprek wilt aangaan op de wijze van Deep Democracy.

Tijdens en na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Enkele reacties van bezoekers:

“Inspirerend, ik kan er echt iets mee: ik heb handvaten gekregen voor waar ik al van overtuigd ben, maar nu kan ik er beter mee aan de slag.”

“Dit is wat ik al verkondig, maar ik word weinig gehoord ik mijn omgeving. Dus ik ga de boekjes bestellen. Voor de anderen! ? ”

“Superleuk zowel theoretisch, maar ook dat je het in de praktijk brengt. Dat is vaak de bottle neck.”

“Ik zat ’t meteen toe te passen op mijn werk. Bijvoorbeeld bespreken waarom het een slecht idee is. Dan komt de emotie goed op tafel.”

“Frank Weijers gebruikt begrijpelijke perspectieven en geeft handreikingen voor taal en een innerlijke houding die je in gesprekken kunt hanteren om een andere richting te geven aan het gesprek, al vanaf het begin, vanaf de ‘check in’. ”

“Er zit zo veel in deze methode, heel rijk. Die waterstand, maar ook die lijn met manieren waarop weerstand wordt geuit. Wat ik lastig vind, is die verdekte weerstand. Dus wat Frank schetste dat mensen grapjes gaan maken. Dat vind ik zo lastig om bespreekbaar te maken, terwijl het ook juist belangrijk is om daar te signaleren. Ik vond het heel goed dat hij de vraag stelde wat je bij jezelf herkent. Ja, ik vond het echt een goede spreker. Hij ging ook zo gemakkelijk in op de vragen en kon wat hij vertelde ook meteen concreet maken met anecdotes.”

Deep Democracy slide groepsonbewuste met vissen onder water
Deep Democracy: het ‘groepsonbewuste’ (vissen onder water) wordt naar het ‘groepsbewuste’ (ijsberg boven water) gehaald. Beeld door: © Frank Weijers
Deep Democracy slide over sabotage als minderheid niet gehoord wordt
Deep Democracy: sabotage als de minderheid niet gehoord wordt. Beeld door: © Frank Weijers

Over Frank Weijers

Deep Democracy Frank Weijers
Beeld door: Human Dimensions

Frank Weijers is een van de meest bekende trainers van Deep Democracy in Nederland en auteur van de boeken ‘Now we’re talking’, ‘Conflict & polarisatie’ en ‘Ruimte – Stop met onzin, doe wat de bedoeling is’.  Als instructor en facilitator is hij verbonden aan Human Dimensions. Daarnaast werkt hij vanuit zijn eigen bedrijf, Spelen met ruimte.

Frank Weijers: “Vanaf het allereerste moment dat ik hoorde over Deep Democracy sloeg de vonk over: als dit echt werkt, dan is het goud! Een denkwijze én praktische methode die zorgt dat we echt goede gesprekken kunnen voeren, waarin vrijmoedig wordt gesproken en openhartig wordt geluisterd, waardoor we conflicten aangaan in plaats van ze onder water te laten groeien en waarmee we de allerbeste besluiten kunnen nemen, inclusief, omdat de wijsheid van meerderheid én minderheid erin wordt meegenomen. Hier moest ik alles over leren! En dat is precies wat ik heb gedaan. Opgeleid en gesuperviseerd door Myrna Lewis, de grondlegger van de Lewis Method of Deep Democracy, ervaar ik dagelijks de enorme rijkdom van deze filosofie en aanpak.”

Leestip: interview met Frank Weijers

Neutraliteit en compassie zijn de belangrijkste metaskills. Compassie is de kracht om jezelf met elke zienswijze en elke mening te verbinden in het besef dat niets in zichzelf goed of fout is. – Frank Weijers

Leestip ter verdieping: 'Now we're talking' van Frank Weijers

Cover Now We're Talking - boek over Deep Democracy van Frank Weijers

‘Now we’re talking! is een handzame, praktische gids voor iedereen die Deep Democracy actief toe wil passen in gesprekken. [..] Het boek gaat over de praktische toepassing van de tools van Deep Democracy. Wat doe je als facilitator? Wat doe je niet? En wat zijn woorden en zinnen die daarbij werken? Met dit boek in de hand weet je wat je te doen staat als facilitator van groepsprocessen, ook als het spannend wordt. (bron: managementboek.nl)

“Het boekje is opgebouwd uit drie onderdelen: het goede gesprek, het betere conflict en het beste besluit. Zo is snel terug te vinden wat je als gebruiker zoekt: tips en woorden & zinnen die je gebruikt om goede gesprekken op gang te brengen, om met conflicten in de groep aan de slag te gaan of om inclusieve besluitvorming te faciliteren.” (bron: een artikel van Frank Weijers)

Lees meer & bestel het boekje op managementboek.nl
(het boekje is niet verkrijgbaar in reguliere boekhandels)

Leestip: Conflict & polarisatie - Frank Weijers

Bookcover 'Conflict en polarisatie' - Frank Weijers

“Dit boekje gaat over interventies die helpen om conflicten en dynamieken van polarisatie te transformeren naar (opnieuw) de verbinding met elkaar aangaan, elkaar weer kunnen horen, fluïditeit in rollen en plezier in samen werken en samen leven. Aan interventies gaat iets vooraf: bewustwording van hetgeen er speelt. Daarom is ook daarvoor aandacht. En dat alles op een heldere, compacte manier, zodat je er direct mee aan de slag kunt gaan. Handzaam, lekker helder geschreven, met concrete handreikingen voor interventies bij conflict en polarisatie.” (Managementboek)

Review van Mireille Ollivieira (Human Dimensions): “Complexe materie over polarisatie en conflict teruggebracht naar: dit zijn de dynamieken, wat kun je beter wel en wat kun je beter niet doen? Maar ook: helpt Deep Democracy hier wel en of juist niet? Standaard mee in je tas. Leg de situatie tegen de lat van het rode boekje en stap bewuster je (conflict)gesprek in. Je moet het wel zelf doen natuurlijk maar nu met de ‘rode fluisteraar’ dichtbij.”

Lees meer & bestel het boekje op managementboek.nl
(het boekje is niet verkrijgbaar in reguliere boekhandels)

Kijk- en luistertip: Frank Weijers over Deep Democracy

Hoe voer je écht goede gesprekken? VO-praat met Frank Weijers Bron: vimeo.com

Kijk- en luistertip: Jitske Kramer over Deep Democracy

Jitske Kramer over Deep Democracy Bron: www.youtube.com

Ook interessant

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Dan ontvang je elke maand nieuws van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland in je mailbox.

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina