Désanne van Brederode bij HUMA-café in Amsterdam

Ben je bijvoorbeeld iemand die cynisch wordt, verbitterd, murw, en laat je alles uit je handen vallen, “want het heeft toch geen zin”. Ben je iemand die zegt ‘het heeft toch geen zin, laat ik er dan maar iets van maken voor mezelf’. Trek je het je zo aan, dat je er meteen over wilt praten, een mening geven, op sociale media in discussie gaan met andere mensen. Of formuleer je activistische idealen en kies je voor een actie, die zo groot is, dat die voor niemand is vol te houden en eigenlijk ook z’n doel daardoor mist.

Van Brederode vertelde vanuit haar eigen levenservaring hoe je met die zelfkennis jezelf kunt herpakken. Geen recept waarmee je met tegenslagen aan de slag kan, nee; van Brederode liet zien hoe je zelf kunt zoeken naar een manier om ermee om te gaan. Het ging in haar lezing om ieders persoonlijke ontdekkingstocht van je eigen levenskunst. Hoe kan je steeds weer terugkeren naar jezelf en de mensen die je inspireren?

Hieronder lees je wat uitspraken van de deelnemers. Een samenvatting uit de losse pols:

“Het leven zelf is de apotheker die een briefje onder je deur schuift met een oplossing als je de dingen aandacht geeft. Als je vertraagt en het vaker alleen met jezelf en een lastige ervaring of emotie uithoudt dan is er tijd om dingen te laten landen.’ Ik weet niet of Désanne het precies zo zei, maar zo heb ik het onthouden en ik vond het prachtig. Ik denk dat het niet altijd makkelijk is om het uit te houden met iets lastigs maar wel dat het veel oplevert als je dat doet.”

“Ik probeer te leven zoals ze zegt, traag, bij mezelf blijven, niet teveel prikkels opzoeken, in het nu zijn en de mooie momenten zien en waarderen. Maar ik heb toch vaak het idee dat ik dan iets niet goed doe. Als ik haar hoor haar praten dan denk ik: ik ben wel goed bezig.”

“Wat ze zei over verstilling en vertragen blijft me bij, dat we tijd nodig hebben om dingen te verwerken. Ik heb neiging alle momenten op te vullen, mij helpt het als ik dat niet doe.”

“Er zijn teveel succesverhalen om ons heen. Er is altijd wel iemand waar je niet tegenop kan. Dat moet je Loslaten. Ik heb meer last van de incompetentie door al die succesverhalen dan dat ik geïnspireerd word.”

“Ik heb ook geen smartphone, net als Désanne. Het helpt me mijn rust en daarmee mijn individualiteit te behouden in deze volle wereld.”

“Ik ben het met haar eens dat we een onechte wereld voorgeschoteld krijgen via social media. Gelukkig keren veel twintigers en dertigers zich ervan af.”

Filmpje. Even kijken.

Désanne van Brederode is schrijver en filosoof. Ze verzorgt een lezing over Omgaan met tegenslag, voor het Huma café in Amsterdam. ‘Pas als je bij jezelf gaat ontdekken wat je eerste reflexen zijn, kun je gaan zoeken daar een middenweg in te vinden.’

Schrijver, filosoof en essayist Désanne van Brederode Bron: www.youtube.com

Over Désanne van Brederode

Désanne van Brederode

Désanne van Brederode (1970) is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder andere de romans Ave verum corpusHart in hartVallende vorstWonderlamp en de essaybundel De ziel onder de arm. In 2018 maakte ze haar poëziedebuut met Verzonnen Grond.  Ook schreef ze verschillende columns en publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer. Als bestuurslid van Het Syrisch Comité pleit Désanne van Brederode ervoor om Syriërs actiever te steunen.

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Dan ontvang je elke maand nieuws van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland in je mailbox.

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina