Wandelaars in de regen
Beeld door: Bert Hamming

Door de regenbuien was de opkomst wat minder groot dan verwacht, met een kleine groep gingen we op pad. De wandeling voerde langs enkele speciale banken in Amsterdamse stadsnatuur, die onderdeel zijn van de Spinozafietsroute. We reflecteerden op de verbinding met de natuur en wat deze voor ons betekent, aan de hand van de omgeving en podcasts bij de stadsbanken waarin wetenschappers zoals Robert Dijkgraaf, filosofen en Amsterdammers aan het woord komen over mens en natuur.

Hieronder lees je wat mooie uitspraken van de deelnemers. Een samenvatting uit de losse pols!

“Er gebeurt van alles in de natuur zonder dat wij het weten. Planten en dieren leven hun leven los van ons. Er gebeurt van alles onder de grond, planten wisselen allerlei signalen uit. Bomen zijn veel ouder dan wij. Ze zijn getuige geweest van heel andere tijden. Ze laten ons onze tijdelijkheid en vergankelijkheid voelen.”

“Ik vind het mooi dat er soms zomaar ineens chaos is. Een bos riet die geheel zijn eigen gang gaat. Los van de controle van de beheerders van het park. Dan komt de ongelooflijke kracht van de natuur even naar boven.”

“Mij valt deze stengel riet op, die is heel anders dan het gras waar hij op ligt, veel langer en rechter. Het is een soort tegendraadsheid die ik mooi vind.”

“De grootse en indrukwekkende verscheidenheid van deze bomen fascineert me.”

“De beweging, het deinen wat ik overal zie, maakt me rustig.”

“Ik heb wat met deze bank. Ik heb hier vaak gezeten. Ik zag er soms ijsvogels. Maar ook een keer een rat – dat vond ik moeilijk!”

Gespreksbegeleiders bij de wandeling

Beate Giebner

Beate Giebner is humanistisch geestelijk verzorger, ofwel professioneel zingever. Ze is aangesloten bij het Centrum voor Levensvragen in Amsterdam en Diemen. Geestelijk verzorgers luisteren en stellen de goede vragen, zodat je meer inzicht krijgt in wat jou bezighoudt en wat wezenlijk voor je is. “Door mijn lange ervaring als humanistisch geestelijk verzorger in een academisch ziekenhuis weet ik maar al te goed hoe kwetsbaar wij mensen zijn – en hoe krachtig tegelijk ook.”

Nanda van Bodegraven, kinderfilosoof en inspirator bij Wat zou jij doen? on tour 2019, Oirsbeek, Limburg

Nanda van Bodegraven is filosoof en natuur- (wetenschap) liefhebber. De mens als denkend dier vormt het hart van haar belangstelling. Ze is tevens oprichter van het project Vrijheid van Amsterdam waarvanuit onder andere de Spinozafietsroute en de filosofentegelroute werd uitgezet. Het Humanistisch Verbond hielp hieraan mee met financiën en meedenken. Begin 2022 verscheen haar boek Het gedachtendier. Hoe we werden wie we zijn.

Over Humanistisch Verbond Amsterdam

Vanuit Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland organiseren we regelmatig activiteiten. Iedere derde week van de maand (behalve in juli en augustus) een HUMA-café bij Perdu, met lezingen en debatten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen en je geest verrijken bij cursussen, een open café, filosofische wandelingen, fietstochten en meer. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. Nu op de agenda:

Blijf op de hoogte van HUMA-café edities, cursussen en ander nieuws

Maandelijks sturen we een nieuwsbrief uit vanuit Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland. Om je te inspireren met nieuws over onze activiteiten, cursussen, verdiepingsdagen en thema’s waarover we met elkaar nadenken en spreken. Iedereen kan zich aanmelden, of je nou lid bent of niet.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Dan ontvang je elke maand nieuws van het Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland in je mailbox.

E-mailadres:

☑ We gaan zorgvuldig om met je gegevens, je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina