Direct naar de inhoud
Word lid

How to start a movement

Wil je in beweging komen voor het klimaat maar weet je niet hoe? Je hoeft het niet allemaal alleen te verzinnen! Wij helpen jou op weg via How to start a movement: een avontuurlijk postproject van kunstenaar Merel Smitt, in samenwerking met collectief de Onkruidenier & Humanistisch Verbond. Over een periode van 19 dagen ontvang je 14 enveloppen met instructies, (lees)materialen, berichten en sporen van de movement die bekeken, gevolgd of uitgevoerd moeten worden.

Wil je ook meedoen?  

De eerstvolgende editie van How to start a movement vindt plaats in de zuidelijke provincies (Noord-Brabant, Gelderland, Zeeland en Limburg). Omdat we het project afsluiten met een mooie bijeenkomst van de movers zijn de edities regiogebonden.

Start:  19 maart 2024
Einde:  06 april 2024

Je kiest elke dag zelf een moment waarop je aan de slag gaat. 
Je deelname eindigt met een slotdag waar deelnemers samenkomen, een inspirerende workshop krijgen en ervaringen uitwisselen. Een dag die de bekroning op jullie reis wordt. Een dag waar de inzichten tot leven komen en waar nieuwe vriendschappen gesmeed worden. Deze dag duurt ongeveer 3 uur en vindt plaats op 14 april 2024. Tijd en plaats volgen nog.

Schrijf je nu in

Er is maar een beperkt aantal plekken dus treuzel niet.

Goed om te weten

 • Deelnemen aan How to start a movement is gratis
 • Je kunt alleen aan een editie van het project deelnemen als je in de regio woont waar deze plaats heeft en gedurende het hele project beschikbaar bent om de post te openen en deel te nemen aan het collectieve event aan het einde
 • Het aantal deelnemers is beperkt en je aanmelding is pas definitief nadat je een bevestiging hebt ontvangen.

Ik zocht naar een manier om mijn idealen meer concreet vorm te geven. Daarom heb ik meegedaan.
Een deelnemer

Terugblik op de eerste movement

De eerste twee edities zijn inmiddels geweest en was een groot succes. Ruim 100 deelnemers hebben zich 3 weken lang ingezet voor de beweging om zichzelf zo op een andere manier te verhouden tot hun natuurlijke omgeving. Het leverde prachtige inzichten, uitingen en gevoelens op. Je kunt de sporen van de deelnemers hier terugvinden. Leuk om te bekijken.

De eerste movement eindigde op 10 december met een bijeenkomst in Utrecht waar de movers (zoals de deelnemers genoemd worden) samen zijn gekomen om ervaringen uit te wisselen en een ‘zine’ (een zelfgemaakt tijdschrift) te maken met hun sporen en bevindingen.

How to start a movement heeft voor mij betekend dat ik meer uit mijn blokje van kamer en balkon ben gekomen en me weer meer mens ben gaan voelen.
Een deelnemer

Hoe werkt het?

Over een periode van 19 dagen ontvangt elke deelnemer 14 enveloppen in de brievenbus, met allerlei inspirerend materiaal en uitdagingen om in beweging te komen voor het klimaat. Per editie doen honderd deelnemers mee, die samen een movement vormen.

Kunstenares Merel Smitt legt uit.

Moven doen we samen!

Als deelnemer sluit je je aan bij een beweging die zich op een andere wijze tot het dagelijks leven en de natuurlijke omgeving wil verhouden. Een ontdekkingstocht die tegelijkertijd intiem en collectief is. Want de movers ontvangen in die 19 dagen verschillende opdrachten om zelfstandig uit te voeren, maar komen aan het einde ook samen met de andere movers om hun ervaringen te delen. Wat een heel inspirerend moment is.

Hoeveel tijd ben je eraan kwijt?  

De tijd die je eraan besteedt, varieert elke dag en is maximaal een uur. Op sommige dagen wordt er gewoon gekeken, gelezen of nagedacht, op andere dagen krijg je een missie om uit te voeren. De missies passen altijd in het dagelijkse leven, onderweg naar school, het werk, de supermarkt of tijdens een dagelijkse wandeling.

Iedere dag neem je de tijd om in alle rust de envelop te openen en de inhoud te bestuderen. Je krijgt tips om het naar je eigen hand te zetten zodat het altijd bij je past. De opdrachten zijn voor iedereen uitvoerbaar. 

Schrijf je nu in

Er is maar een beperkt aantal plekken dus treuzel niet.

Het Verloop

 • Week 1

  De movement wordt geïntroduceerd, je maakt kennis met allerlei kunstwerken gericht op relatie tussen mens en aarde en je gaat op avontuur om verbinding te maken met plekken in je omgeving.

 • Week 2

  Je wisselt ervaringen uit met de andere deelnemers, test je klimaatkennis, speelt een gezelschapsspel met mensen in je omgeving en gaat op een verdiepende wandeling in de natuur.

 • Week 3

  Je komt in actie. Je zet nieuwe intenties voor de komende maand, schrijft een brief aan een andere deelnemer, gaat het gesprek aan met een onbekende en deelt met de wereld iets uit jouw movement.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van dit verhaal nog steeds vragen? Op www.howtostartamovement.nl kun je de FAQ lezen die antwoord geeft op vragen die andere mensen stellen voordat ze meedoen met de movement

Over bedenker Merel Smitt

“Ik roep iedereen op om met me mee te doen en op een intieme maar collectieve manier dynamieken en regels te verkennen.”

Merel Smitt is een interdisciplinaire kunstenaar, curator en organisator. Haar live-art projecten vinden plaats op het snijvlak van performatieve interventies, sociaal-artistieke kunst en cultureel activisme.

Zij ontwikkelt haar werk site-specifiek, in de publieke ruimte en in samenwerking met verschillende gemeenschappen, activisten, onderzoekers, filosofen, peers en experts. Haar artistieke projecten worden uitgedragen d.m.v. actieve participatie door verschillende groepen publiek.

Ze kunnen worden gezien als methodologieën om plekken toe te eigenen, systemen te ontregelen en platforms te bouwen waar uitwisseling, samenkomst, solidariteit en support mogelijk is. Op deze manier krijgen deelnemers de mogelijkheid om zichzelf, de ander en de wereld op een nieuwe manier te ervaren.

Let’s start this movement together!

Woon je niet in het zuiden, maar wil je wel als eerste op de hoogte zijn wanneer er weer een editie bij jou in de buurt van start gaat? Laat dan je gegevens achter in het onderstaande formulier. We zullen je dan een berichtje sturen als de inschrijving opengaat. Dat is handig want er zijn maar 100 plekken voor deelname.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.