Direct naar de inhoud
Word lid

Moral Injury

Moral Injury is een gevolg van een ingrijpende ervaring die opvattingen over waarheid, rechtvaardigheid en schoonheid kan doen kantelen. Het gaat om een verstoord vertrouwen in jezelf en in de wereld, vaak ook om een ervaring van tekortschieten. Denk aan situaties waarin iemand een schokkende gebeurtenis niet heeft kunnen voorkomen of daar zelf actief bij betrokken is geweest. Gevoelens van schuld en schaamte spelen daar vaak in mee.

PTSS maakt mij wakker, Moral Injury houdt mij wakker.

De term moral injury is eind jaren tachtig, begin jaren negentig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten ontstaan vanuit de ervaringen met onder meer Vietnam veteranen. Aandacht voor dit fenomeen is van groot belang om recht te doen aan de innerlijke wonden die mensen onder uitdagende omstandigheden kunnen opdoen. Dit geldt voor ieder mens en bij uitstek voor specifieke beroepsgroepen, zoals in de krijgsmacht, de politie of de brandweer. Bij moral injury gaat het niet om een stoornis, maar een morele wond die ieder mens kan raken als mens. 

De dienst humanistisch geestelijke verzorging bij de krijgsmacht heeft een belangrijke rol gespeeld in het bekendheid geven aan dit fenomeen en het belang van levensbeschouwelijke begeleiding als een weg tot herstel.  

Lees verder over de begeleiding bij moral injury en over het boek: http://www.moralinjury.nl/ 

Lees meer over moral injury in dit interview met Erwin Kamp, schrijver van het boek en hoofd dienst geestelijke verzorging bij defensie.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.