Monument voor ouderen: Het leven mag gevierd worden

Monument voor ouderen: Het leven mag gevierd worden

Greetje hoort al bij de 90-jarigen, maar als ze lacht, is ze weer een meisje. Ze is in Bandung geboren en heeft een bewogen verleden. Dat wordt zichtbaar in het portret dat Rita Susebeek van haar schilderde. Het is één van de twintig portretten, die samen het ‘Monument Voor Ouderen’ vormen.

De portretten zijn 90 bij 70 cm en tonen 80- en 90-jarigen met rimpels en grijs haar. In steekwoorden op rand van het schilderij lees je hun levensverhalen. Zo zijn alle geportretteerden zelf een monument. De tijd is 'over hen heen' gegaan; dat zie je in de schoonheid van hun gezichten.

Pretoogjes
Susebeek tekent en schildert al heel lang, als ze in 2010 op het idee komt om met portretten een monument voor ouderen te maken. Ze tekent haar ouders, vraagt ook bekenden en mensen in verzorgingshuizen. Ze interviewt ouderen die mee willen doen en maakt een reeks foto’s. Dan werkt ze het portret met acryl uit tot een getuigenis over de geportretteerde. Ze bedenkt grapjes, een strikje met pennetjes voor iemand die veel heeft geschreven, of typeert iemand met pretoogjes. Het leven mag gevierd worden.

Respect
Dat ouderen niet gelijkwaardig worden behandeld, dat ze niet gezien worden en niet het respect krijgen dat ze verdienen, stoort haar. Het doet pijn dat er zoveel berichten in de media zijn over dat het in de zorg wel wat minder kan. Solidariteit met oude generaties vindt ze nog net zo belangrijk als vroeger.

Susebeek ontdekt aforismen van denkers als Plato en Michel de Montaigne, die haar ‘Monument Voor Ouderen’ verrijken. Bij de opening van de expositie in Zutphen spreekt de filosoof Corrie Haverkort over ‘de tijd’ en bij de expositie in Humanitas-Akropolis in Rotterdam speelt een huisband van 80-jarigen.

Informatie over Rita Susebeek

Beeldend kunstenaar Rita Susebeek woont en werkt in Lochem. Zij studeerde aan de kunstacademie AKI, richting Grafische Vormgeving in Enschede. Zij maakt grafisch werk, lino- en houtsnedes, geeft teken- en schilderles en verzorgt workshops. M

Bekijk de virtuele galerie

 

De expositie ‘Monument Voor Ouderen’ is in overleg beschikbaar. De kunstwerken komen het best tot hun recht in een grote zaal. Neem contact op met Rita Susebeek, Tel: 0573- 254776. Meer informatie op de site van Rita Susebeek.
 

Themanummer rituelen

Monumenten krijgen vaak een plaats in herinneringsrituelen. Toen Corrie, een van de geportretteerden, overleed kreeg haar portret een prominente rol in het uitvaartritueel.Het beeld was een mooie aanvulling bij de herdenkingstoespraak.