Direct naar de inhoud
Word lid

Moderne levenskunst

Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen leer je scherper te denken over je eigen leven en wat je belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus, jouw vragen over hoe te leven. Je maakt kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Montaigne, Levinas, Foucault en Nussbaum.

Hoe ziet deze cursus eruit?

Beeld moderne levenskunst

In zes interactieve bijeenkomsten leer je over de betekenis van moderne levenskunst voor je eigen leven.

1: introductie in de moderne levenskunst
Je maakt kennis met elkaar en verkent de moderne levenskunst. Wat is levenskunst? Waarom is het in de moderne tijd ontstaan en welke soorten levenskunst kunnen we onderscheiden?

2: ervaring en zelfkennis
Levenskunst wordt ook wel gezien als zelfzorg. Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, moet je wel weten hoe je denkt. Zelfkennis dus. Wie ben je? Hoe en wat leer je van je eigen ervaringen? Welke inzichten verkrijg je uit reflectie? De filosoof en essayist Michel de Montaigne staat centraal in deze bijeenkomst.

3: het probleem van vrijheid en kiezen
De grootste invloed die je op je leven hebt, is de mogelijkheid die je hebt om te kiezen. De keuze vormt de meest concrete uitdrukking van onze vrijheid. De vraag is alleen: hoe gaan we met die vrijheid om? Hoe kom je tot een keuze die bij jou past? Friedrich Nietzsche en Jean Paul Sartre komen hierbij aan bod.

4: verbondenheid en vriendschap
De mens is een sociaal wezen, we leven niet alleen, maar in verbanden; je familie, je vrienden, je werk. Wat betekent dat voor de levenskunst, voor jé levenskunst en voor je relatie met anderen? Hoe vind je vrijheid in de verbondenheid met anderen? Hier heeft de filosoof Emmanuel Levinas veel over geschreven, dus die wordt deze bijeenkomst behandeld.

5: lot en geluk
Levenskunst legt dus de nadruk op zo te leven dat er sprake is van een ‘eigen’ leven. Toch is levenskunst geen maakbaarheidsfilosofie. Hoewel vrijheid een belangrijke waarde is, is het (nood)lot dat evenzeer. Met Martha Nussbaum onderzoek je hoe je omgaat met wat je overkomt.

6: zelfzorg en afsluiting
In de laatste bijeenkomst blik je terug op het denken van Foucault en praten we met elkaar over de onderzoeksvragen waarmee hij de zorg voor zichzelf in kaart bracht. En hoe je dat kunt toepassen op je eigen leven.

Boven verwachting levendige avonden, heel goede link met het persoonlijke dagelijkse leven.
Een deelnemer

Prijzen

€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze cursus wordt aangeboden in grotere plaatsen in Nederland. Onder andere in Groningen en Leiden. Meer plaatsen volgen.

Lijst van evenementen

 • Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

  Categorie:
  Groningen
  Locatie: Humanistisch Centrum, Groningen
 • Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

  Categorie:
  Afdeling leiden
  Locatie: Nieuwe Energie, Leiden

Blijf op de hoogte van nieuwe edities

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Veelgestelde vragen

 • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

  Bij de cursus is een digitale reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

 • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

  Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten, die aansluiten op het programma. Ook geeft de docent soms een opdracht mee, waarmee je – als je dat wilt – kunt oefenen. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

   

 • Ik wil deze cursus graag volgen maar hij wordt niet bij mij in de buurt aangeboden. Wat kan ik doen?

  Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

 • Heb je een andere vraag?

  We staan je graag te woord. Neem contact op.

Wat het Humanistisch Verbond jou kan bieden

Wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Waarschijnlijk worstel jij ook weleens met dit soort vragen. Weet: levensvragen zijn van alle tijden en we zoeken allemaal naar de zin van het leven. Zonde dus om het helemaal in je eentje uit te zoeken. Daarom zijn wij er. Het Humanistisch Verbond biedt jou handvaten aan om richting te geven aan het leven.

Kun je niet wachten om te beginnen met de cursus en wil je nu al aan de slag? Neem dan een kijkje op onze webshop: voor de leukste doe-boekjes, gesprekskaarten en verdiepend leesvoer. Kijk nu!

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.