“Ik ben als migrant en slachtoffer van oorlog naar Europa gevlucht om een toekomst te vinden, omdat ik de idealen van Europa koester – de idealen van al die vrijheden die ik niet heb gehad in mijn land van herkomst. Daarom ben ik hier, omdat ik die waarden deel. Daarom noem ik mezelf Afro-Europeaan.

“Europa was voor de Tweede Wereldoorlog één en al verdeeldheid. Iedereen had het over het belang van de natiestaat en was op zichzelf gericht. Dat heeft geleid tot een totale oorlog waar zelfs mijn voorouders, duizenden Afrikanen die niks te maken hadden met het conflict, in zijn gestorven. Na de oorlog is het besef bij de Europeanen meer dan ooit geweest: wij gaan alles doen om oorlog te voorkomen. Het Europese project is hieruit ontstaan. Een Europa voor de toekomst, voor eenheid. Dat is waar we rekening mee moeten houden als we het hebben over de Europese toekomst.

We willen niet terug naar het verleden. We willen naar de toekomst. Want dat is een toekomst waar vrouwen hun rechten hebben. Rechten van minderheden zijn gewaarborgd. Dat is de toekomst die we koesteren. Niet een verleden waar slechts enkelen de macht hadden. We moeten onze problemen niet zien als onoverkomelijk. Na de Tweede Wereldoorlog waren de problemen van Europa gigantisch. We hebben deze kunnen overwinnen, dus onze huidige problemen kunnen we ook aanpakken. Op een humane manier.

Er moet ruimte gemaakt worden voor iedereen. Dat is onderdeel van de Europese waarden. Ik deel de waarden van gelijkheid en vrijheid. Iedereen moet het recht hebben om te doen en leven zoals hij of zij wil. Dat is wat het leven bijzonder maakt. Dat is waarom ik het leven koester – verscheidenheid en diversiteit. “


Vamba Sherif (1973) is een Liberiaans-Nederlandse schrijver en schreef naast zes romans onder andere voor The New York Times, de Volkskrant en Trouw.

Ja, ik kies voor een vrij en liefdevol Europa

Ik sta voor gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt

Voor een vrij en liefdevol Europa

Europa is meer dan een economische gemeenschap. Meer dan een politieke macht. Meer dan de Champions League of het Eurovisiesongfestival. Europa is de bron van vrijheid. Van gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt.

Lees in ons dossier waarom wij ons met een vrij Europa bezighouden en wat we doen.

Sjors Roeters

Sjors Roeters

Redacteur / Online campagnemedewerker

Profiel-pagina