Direct naar de inhoud
Word lid

Mijn dood is niet van mij

Ik ben Henk Blanken. Ik ben niet vrij om over mijn eigen dood te beslissen. Dat moet anders. Steun je mijn oproep? 

Ik wil zo lang mogelijk leven. Maar als de Parkinson mij nog verder opsluit in een lichaam dat al stuk is, als dementie mijn geest sloopt en ik een andere man word dan ik was. Wat dan?

Dan wil ik vrij zijn om te sterven

Nergens is de zelfgekozen dood zo goed geregeld als in Nederland. Maar niet voor iedereen. De euthanasiewet en de praktijk schieten tekort voor mensen met dementie, en werken evenmin voor psychiatrische patiënten. En voor wie ‘klaar’ is met leven bestaat nog geen wettelijke regeling.

Veruit de meeste artsen verlenen geen euthanasie aan wilsonbekwame, diepdemente mensen die niet meer begrijpen wat er gebeurt. Artsen vinden dat immoreel of te moeilijk – en het is ook heel zwaar.

Daarom moeten we het samen doen.

De patiënt, de arts én een naaste. Op basis van een kraakheldere wilsverklaring moet die naaste uit naam van de patiënt het moment kunnen kiezen voor euthanasie. Alsof de patiënt het zelf nog vraagt.

Als een arts het niet alleen hoeft te doen, maar zich ook kan beroepen op de wens van een naaste met een volmacht, zullen meer artsen willen helpen.

Ook mensen uit de andere vergeten groepen krijgen nu geen legale hulp. Terwijl je toch zelf moet kunnen beslissen hoe je leven eindigt – ook als je hulp nodig hebt. Een menswaardige dood moet een recht zijn, geen gunst.

Ik doe een oproep aan de regering

Het kabinet mag deze vergeten groepen niet langer negeren. Ik weet dat ik er niet alleen zo in sta. Sta voor een humaan levenseinde voor iedereen. Steun mijn oproep. Op 17 december bied ik het manifest aan.

Wat vraag ik?

  1.  Doe onderzoek
    Onderzoek de wenselijkheid en haalbaarheid om naasten formeel in staat te stellen het moment te kiezen waarop een wilsonbekwame patiënt – zoals vastgelegd in een wilsverklaring – niet meer had willen leven. Alsof die patiënt zelf vraagt om euthanasie. Ik noem dit de achterblijversclausule.
  2.  Legaliseer hulp bij zelfdoding in specifieke situaties
    Hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland. Mede hierdoor krijgen mensen geen goede stervenshulp en kunnen ze niet zelf beschikken over hun leven. De weloverwogen wens om te willen sterven verdient aandacht en hulp daarbij dient niet strafrechtelijk vervolgd te worden. Ieder ander die hulp verleent maakt dus grote kans strafrechtelijk te worden vervolgd.

Deel deze pagina

Vrij om over je eigen dood te beslissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.