“Al vrij jong wist ik zeker: ik word moeder. Tot het moment dat ik zwanger raakte van een jongen met wie ik een relatie had. Onbedoeld. Ik zat in het eerste jaar van mijn opleiding, en twijfelde over mijn relatie. Het moederschap kwam duidelijk te vroeg. Ik moest eerst zelf nog leren van het leven. 

Tijdens mijn middelbare schoolperiode was ik de vaste oppas van de buurtkinderen. We kookten en aten samen, ik bracht ze naar bed. Waarschijnlijk heeft juist het jarenlange oppassen mij geholpen om destijds bewust niet voor het moederschap te kiezen. Een eigen kind opvoeden: ik was nog helemaal niet klaar voor die verantwoordelijkheid. 

 

Ik gun ieder kind een stabiele basis. Met twee liefhebbende ouders zoals ik die zelf heb gekend. Het idee – om met twijfel in hart en hoofd over een relatie – een kind te krijgen met deze jongen leek mij een slechte start voor het kinden zeker ook een vreselijke weg voor mezelf. Na een gesprek met mijn moeder en een gesprek met onze huisarts wist ik het zeker: ik ga voor abortus.  

Nooit heb ik spijt gehad. De keuze voor abortus heeft me eerder gesterkt. De ingreep was een harde levensles waar ik veel van heb geleerd. Ik ben zelfbewuster en verantwoordelijker geworden. Ik ben met veel meer nuance het leven gaan benaderen. Ik treed liefdevol mensen tegemoet omdat ik destijds ook zelf heb ervaren: niets is wat het lijkt.  

 

Abortus is geen misdaad!

In Nederland staat abortus nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Dat moet anders. Samen met BNNVARA starten wij een burgerinitiatief.

Ik ben de feministen uit de tweede golf ontzettend dankbaar voor hun strijd om abortus te legaliseren. Hun strijd maakte dat ik in de jaren negentig in vrijheid kon kiezen voor een veilige keuze. Nu, vijfentwintig jaar later, lijken de gesprekken rondom abortus weer te verharden. Ieder meisje of vrouw moet kunnen kiezen wat zij wenst. Het doet me pijn om te zien dat de overheid abortuskeuzehulp financieert met directe banden met een anti-abortusorganisatie.  

Ik wil dat alle meisjes en vrouwen in vrijheid een keuze voor abortus kunnen maken zonder dat zij zich veroordeeld voelen, of bang zijn voor de schaamte die een abortus met zich meebrengt. 

Waarom maken wij ons druk over het abortusklimaat in Nederland?

In Nederland is toch alles rond abortus goed geregeld? Wat betreft wetgeving zeker, maar ook hier proberen conservatieve krachten de abortuspraktijk in een negatief daglicht te plaatsen. Zij zijn volledig gericht op het terugdraaien van verworven vrijheden en rechten. Lees in ons abortusdossier wat we doen om de vrije keuze te beschermen.