Direct naar de inhoud
Word lid

Hoe helpt een box in het nadenken over je dood?

Type content: Nieuws Categorieën: Waardig levenseinde Gepubliceerd op:

Hannah Hamans 24 januari 2020 leestijd 2 minuten

Birgitta Gadellaa is kunstenares en heeft de Voor Hierna-box vormgegeven. “Als je zo’n box thuis hebt staan, dan ga je het over de dood hebben.”

Waarom heb je affiniteit met dit thema en wilde je de box ontwerpen?
“Misschien is het omdat ik ouder word. Ik word zestig. En doordat ik veel mensen ben kwijtgeraakt en naar veel begrafenissen ben geweest, krijg je affiniteit met begrafenissen. Daarnaast heb ik als vrijwilliger in een hospice gewerkt. Daar zeiden mensen vaak: “dat ze nog zoveel hadden willen doen.” Dat heb ik niet. Ik heb alles gedaan wat me gelukkig maakt en dat doe ik nog. Ik denk dat het makkelijker is om met de dood bezig te zijn als je alles in het leven hebt gedaan wat je wilde. Ik ben niet bang voor de dood.”

Waarom ziet de box er zo uit?
“Ik wilde een doos maken die je ergens neerzet en er mooi uitziet. Dat het ook een kunstobject is. De box komt in vier kleuren. De ene vindt zwart mooier, de ander heeft een romantisch interieur en kiest voor paars. Op de doos is een paardenbloem afgebeeld die wordt weggeblazen. Het paardenbloempluis staat voor geluk, je doet een wens. In de doos stop je ook wensen over hoe je je begrafenis wil hebben. Daarnaast is een paardenbloem ook kwetsbaar en dat is het leven ook. Het kan zomaar weggeblazen zijn.”

Nadenken over de dood is zinvol

De speciale Voor Hierna-box helpt je op weg

De box kan je vullen met wat je wilt. Met praktische zaken, herinneringen of over hoe je de uitvaart wil. Wat zou je zelf in de box stoppen?
“Ik zou in de doos iets voor elke dierbare stoppen. Maar ook een lijst over hoe mijn begrafenis geregeld moet worden: wat voor muziek, welk gedicht, stukken film die ik mooi vond en wat er gegeten moet worden. Ik wil bijvoorbeeld geen condoleances, het idee dat men in een rij gaat staan om mijn kinderen een hand te geven. Ook ken ik iemand die keramieke urnen maakt. Ik zou mijn eigen urn erin bewaren. Het geeft mij rust. Je wil regie hebben over je eigen leven en tijdens de begrafenis zou ik die regie ook willen.’’

Wat hoop je dat de box anderen brengt?
“Dat mensen niet bang voor de dood zijn en dat zo’n box het verdriet van nabestaanden verzacht. Als je zo’n box uit de kast pakt dan kan je nog iets doen. Zonder moet je gaan bedenken hoe iemand het wil, dat lijkt me een opgave. Daarnaast vind ik de gesprekken erover mooi. Als je zo’n box thuis heb staan dan ga je het over de dood hebben. En kom je ook achter dingen die je nooit wist.” 

Nadenken over de dood is zinvol en geeft inzicht. Maar hoe doe je dat dan? Wij helpen je op weg. De Voor Hierna-box is een fysieke verzamelplek voor alles wat jij belangrijk vindt rondom je laatste levensfase. Haal de box hier in huis.

VRIJ OM OVER JE EIGEN DOOD TE BESLISSEN

Het Humanistisch Verbond strijdt voor een menswaardig levenseinde voor iedereen, en we stimuleren het gesprek over de dood. Want bij een goed leven hoort een goede dood. We agenderen, brengen persoonlijke verhalen, achtergrond en helpen je hoe om te gaan met eindigheid. Vind hier ons dossier.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.