Direct naar de inhoud
Word lid
Heleen van der Meulen

Uitroteergedrag

Type content: Nieuws Categorieën: Met zorg naar elkaar omzien Gepubliceerd op:

Mijn mobiele telefoon gaat. De ringtone staat nog steeds te hard. Mijn voorganger heeft de ouderwetse Nokia, met lokale sim-kaart, ook gehad. Sommige dingen blijven erbij als je iets maar tijdelijk in gebruik hebt. Zoals de ringtone wijzigen. Ik pas hem ook niet meer aan. Het einde van onze missie, ATFME-9, is in zicht. Hier ga ik geen aandacht aan besteden.

Onze arts is aan de lijn: “Heleen, ben je het SMT weer vergeten?” Ik begin hard te lachen: “O jee, dit is erg!” Vorige week woensdag was ik nog net op tijd voor de vergadering van ons Sociaal Medisch Team(SMT). Mijn omissie van vandaag kan ik niet meer camoufleren. Ik spring op de fiets en ik snel terug naar ‘Snow City’. Onderweg geniet ik na van de komische tragiek van de anekdotes die ik net hoorde bij een groep technici waar ik koffie dronk.

Relatieproblemen, irritaties, onzekerheid over de toekomst, familieomstandigheden, oorlogservaringen en de verhalen over hoe collega’s de uitzending ervaren. Als humanistisch raadsvrouw komt mij veel ter ore. Bezinningsdiensten voorgaan, rituelen begeleiden, yogalessen verzorgen. Mijn rol hier is divers. Ook zie ik het als mijn taak collega’s te laten weten dat ze gewaardeerd worden, er toe doen.

Maar doorgaans ben ik gewoon één van de groep, drink ik een kop koffie mee en luister ik naar de verhalen. Zojuist zat iemand op de praatstoel over zijn ‘oorlogswonden’. Dit keer slechts een blauwe plek door een ongelukkige botsing met een stuk gereedschap. Zijn vorige uitzending verliep echter dramatischer. Een beet door een camelspider en enkele verwondingen aan zijn ledematen. Het is maar goed dat bij dit soort missies altijd een medisch team aanwezig is. Het meest in het oog springend was toen zijn avontuur in een dixie-toilet. Terwijl hij daar rustig op zat, werd die omver gereden door een F-16.
Niet iedereen kan zeggen dat zijn toiletgang ooit verstoord is door een vliegtuig. Hoe waar het verhaal is weet ik niet, maar feit is dat we dubbel lagen van het lachen. Het beeld van deze militair, die de Dixie uitklautert via de deur, terwijl die op zijn kant ligt is zo komisch dat we haast in de lachstuip blijven. Humor en grappige verhalen, we hebben ze nodig na zoveel tijd in dit kleine wereldje te hebben geleefd. 

Als ik op ‘Snow’ aankom, mijn fiets tegen het hek heb gesmeten en het SMT binnenren krijg ik commentaar: ‘uitroteergedrag’. Mijn collega’s hebben gelijk. Aan het einde van de missie, met het nieuwe detachement op komst en onze uitrotatie in het vizier gebeurt dat. Of je het wilt of niet. Uitroteergedrag heeft vele verschijningsvormen. Ik merk het met het bijhouden van mijn agenda. Inmiddels ben ik alle besef van tijd kwijt, en dan mis je wel eens een SMT. Andere mensen trekken zich terug om de films te kijken of de boeken te lezen die nog op hun lijstje staan.

WK

Anderen kijken alle wedstrijden van het WK voetbal, sporten zich kapot of proberen nog net die laatste kilo’s kwijt te raken. En weer anderen nemen hun toevlucht tot humor en grappen. Ondertussen bereiden wij onze overdracht aan onze opvolgers voor. Ook daar voert humor vaak de boventoon. Met de opvolger van onze kassier heb ik nu al medelijden. Die zal Gordon steeds zien terugkomen. Foto’s van Gordon in alle laadjes, mappen, kasboeken. Gordon als screensaver op de computer, als display op de Nokia. En natuurlijk een deuntje van Gordon als ringtone.  Een fan van Gordon schijnt hij bepaald niet te zijn.

Na het SMT gaan we naar de eetzaal. Daar gaat de telefoon van onze communicatieofficier. Ze heeft hem net teruggevonden, ze was hem even kwijt. Het liedje van Clowntje Tiereliet klinkt, te hard. Ja, ook zij is slachtoffer geworden van uitroteergedrag. Ze heeft geen flauw idee hoe ze bij zo’n oude Nokia de ringtone weer kan wijzigen. Ik heb nu dus ook medelijden met haar opvolger. In het volgende detachement, ATFME-10 gaan gezellige ringtones klinken.

Dit was het laatste blog van Heleen na haar missie. Meer weten over het werk van raadsmannen en raadsvrouwen bij Defensie vind je op onze site en op de site van Defensie.

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.