Direct naar de inhoud
Word lid

Het gesprek over menselijker zorg bij dementie is nodig

Type content: Nieuws Categorieën: Goed oud Gepubliceerd op:

Voorafgaand aan de eerste uitzending van de televisieserie In De Leeuwenhoek over het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek verscheen vandaag een artikel in dagblad Trouw. Volgens Trouw worden ouderen er fysiek en verbaal mishandeld. De vierdelige serie wordt vanaf morgen, donderdag 19 april 2018, op NPO 2 uitgezonden.

Vanaf 23 mei gaan het Humanistisch Verbond en Human met In De Leeuwenhoek On Tour. In die gratis bijeenkomsten gaan we met publiek op zoek naar hoe zorg voor mensen met dementie menselijker en liefdevoller kan.

Op de site van omroep Human, de betrokken omroep, volgde vandaag de volgende persverklaring.

Human, de betrokken omroep, en De Familie Film & TV, de producent van de serie, benadrukken dat ten onrechte in Trouw het beeld wordt geschetst dat De Leeuwenhoek een ‘model verpleeghuis’ is. Het huis stond tot voor kort op de zwarte lijst van de Inspectie Gezondheidszorg. Dat was juist de reden voor de makers om voor De Leeuwenhoek te kiezen.

Van bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van Stichting Humanitas, waar De Leeuwenhoek onder valt, kregen Adelheid Roosen en Hugo Borst alle ruimte om eveneens problemen te laten zien. Deze komen terug in de televisieserie. Veel is gefilmd, ook als er te weinig personeel staat en bewoners liefdevolle zorg en aandacht tekortkomen. Iedereen in De Leeuwenhoek – dus ook mantelzorgers, bestuur en personeel – vindt dat het beter kan en moet. We hoorden niet anders daar en dat komt vanzelfsprekend terug in de serie.

Doel van de televisieserie In De Leeuwenhoek is om een brede maatschappelijke discussie aan te wakkeren: de serie is een zoektocht van Roosen en Borst naar hoe de zorg voor mensen met dementie beter en menselijker kan. Dat er gebrek aan geld, zorg en aandacht is, is duidelijk. Hoe dat beter kan is juist de vraag. Daar gaat het over.

De boodschap van alle betrokken partijen is heel helder: meer geld en vooral meer aandacht naar verpleeghuizen.

Lees de volledige verklaring op human.nl

In De Leeuwenhoek On Tour

Aansluitend op de tv-uitzendingen volgt In de Leeuwenhoek On Tour. Een uitgelezen moment om met elkaar over de zorg voor mensen met dementie in gesprek te gaan.
In De Leeuwenhoek On Tour is een samenwerking van het Humanistisch Verbond en Human. Je ziet fragmenten uit de serie, én exclusieve, niet eerder vertoonde beelden. Zo snijden we dilemma’s aan waarover we in gesprek gaan met de zaal. Hoe ga je om met mensen met dementie met behoud van eigenwaarde? Hoe kan de zorg voor mensen met dementie menselijker en liefdevoller? Hoe kun je je écht verplaatsen in de – misschien vervreemdende – werkelijkheid van de ander? 
Toegang is gratis.

Praat mee met een gesprek bij jou in de buurt

In De Leeuwenhoek On Tour is een samenwerking van Human en het Humanistisch Verbond, mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde. 

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.