Direct naar de inhoud
Word lid

Cursus ‘Ook sterven moet je leren’

Type content: Nieuws Categorieën: Goed oud Gepubliceerd op:

24 juli 2013 leestijd: 1 minuut

Attachment #10016

Bij een goed leven hoort een goede dood, vond Seneca. Maar een cursus volgen over de dood, waarom zou je dat doen? Misschien omdat het toch zinnig is om  – samen met anderen – stil te staan bij onze vergankelijkheid. Wanneer je dat doet wordt duidelijk wat je echt belangrijk vindt.

In deze cursus komt van alles aan bod: vanuit praktische, persoonlijke én filosofische invalshoeken, zo vertelt begeleider en humanistica Marjo van Bergen.
Het is de tweede keer dat de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en het Humanistisch Verbond deze cursus organiseren. Over de eerste cursus zei een deelnemer. “Ik heb van elke spreker genoten.” Een andere cursist zei dat het vooral de combinatie van praktische zaken, persoonlijke kanten en filosofisch vragen haar het meest heeft aangetrokken.

Inhoud

In de cursus zullen verschillende kanten van sterfelijkheid aan bod komen.

– Deelnemers verdiepen zich, met filosoof Miriam van Reijen, in de Grieks filosofische ideeën van de Stoa over hechting en onthechting.
– Ton Vink eveneens filosoof, schrijver en consulent van Stichting de Einder spreekt over de morele spanningen bij het zelfgekozen levenseinde.
– Onder begeleiding van Marjo van Bergen worden groepsgesprekken gevoerd over wat de besproken theorieën voor onszelf kunnen betekenen.
– Een voorlichter van de Nederlandse Vereniging Voor Vrijwillig Levenseinde over verschillende wilsverklaringen. 
– Tijdens het laatste weekend verdiepen we ons in goed ouder worden en de eigen sterfelijkheid. Zo kijken onder andere we naar wat van belang is om achter te laten, in geestelijke zin met de Denker des Vaderlands René Gude.
– Daarnaast zullen er nog meer gastsprekers aanwezig zijn.

Kortom een levendige cursus waar theorie en praktijk, eigen ervaringen en groepsgesprekken over de dood aan de orde komen. En natuurlijk is er ook tijd voor interessante ontmoetingen en ontspanning in de mooie omgeving van het ISVW.


Praktisch informatie en aanmelden

Data: cursusweekenden 12 en 13 oktober 2013, 30 november en 1 december 2013 en 25 en 26 januari 2014.

Leden van het Humanistisch Verbond krijgen EUR25 korting per gevolgd cursusweekend.
U kunt bij uw inschrijving aangeven of u lid bent. Deze korting geldt direct nadat u bent lid geworden van het Humanistisch Verbond.

Ga voor inschrijving en meer informatie naar de site van de ISVW

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.