"Ik zie de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) als een inspirerende leidraad voor de stad. Een soort van geheugensteun van wat er is bereikt na 70 jaar, maar ook wat nog niet." Met deze woorden heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht op 21 juni het startschot gegeven voor een campagne om mensenrechten in ieders paspoort te krijgen. Vanaf vandaag kun je de petitie tekenen op mensenrechten.humanistischverbond.nl.

Dit jaar bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar. Het Humanistisch Verbond vindt dit de ideale aanleiding om de universele mensenrechten de plek te geven die ze verdienen: in het paspoort. Vanaf vandaag kun je een petitie tekenen om dat te bereiken. We mikken op niet minder dan 40.000 handtekeningen.

Vereerd

Van Zanen is vereerd als eerste burger, van de eerste Mensenrechtstad in Nederland ook als eerste echt de petitie te kunnen tekenen. Hij bevindt zich in goed gezelschap. Onze campagne wordt ondersteund door onder anderen: Job Cohen (oud-burgemeester van Amsterdam), Barbara Oomen (mensenrechtenhoogleraar), Femke Halsema (publicist, bestuurder), Nazmiye Oral (acteur, schrijver), Eduard Nazarski (directeur Amnesty International), Ernst Hirsch Ballin (voormalig minister van Justitie) en Typhoon (hiphopmuzikant). 

De burgemeester staat in een korte toespraak stil bij wat er bereikt is. "In 1948 waren er 91 landen met vrouwenkiesrecht. Nu zijn dat er 198. Voor deze rechten moeten we hard blijven knokken. Internationaal en nationaal, ook in Utrecht."

"Hebben we het dan hier allemaal goed voor elkaar?", vraagt van Zanen zich retorisch af. "Nou, dat gaat met vallen en opstaan. Met veel mensen op zo'n klein stukje land botsen belangen en meningen wel eens. Maar we proberen hier een klimaat te scheppen om er altijd weer uit te komen.

Utrecht is meer dan FC Utrecht, de Dom, het vernieuwde Hoog Catherijne én de grootste fietsenstalling ter wereld. Ik zie de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dan ook als een inspirerende leidraad voor de stad. Een soort van geheugensteun van wat er is bereikt, maar ook wat nog niet. Deze actie is een mooie eerste stap met een mooie boodschap."

Christa Compas

Christa Compas, directeur Humanistisch Verbond

Urgent

Directeur van het Humanistisch Verbond Christa Compas spreekt van Zanen toe. "Waarom staan we juist in Utrecht? Deze stad is de eerste Mensenrechtenstad in Nederland en heeft zich aangesloten bij de People's Rights Movement. U kiest daarmee voor de mensenrechten als inspirerende leidraad voor leven in de stad. Natuurlijk blijft het urgent om ook schendingen ver weg aan de kaak te stellen. Zo kregen we gisteren nog een zogenaamd high risk alert over een jonge vrouw uit Afghanistan die haar leven niet meer zeker is, omdat het recht om zelf kiezen voor haar (on)geloof – Art 18 in de UVRM- wordt geschonden. "

Waardigheid


Maar mensenrechten gaan niet alleen over schenden, vindt Compas. "Ze gaan ook over de vraag: hoe we samen willen leven. De UVRM is een indrukwekkend seculier moreel handvest vóór en van de mensen. De Nederlandse regering had er in 1948 nog moeite mee omdat god er niet in voor kwam. Wij als humanisten vinden het ontbreken van god nu juist de kracht ervan. Laten we op de schouders van Eleanor Roosevelt aan een toekomst bouwen die gebaseerd is op menselijke waardigheid voor elk individu."

Lees ook ons Manifest over waarom wij dit belangrijk vinden

 

In het stadskantoor van Utrecht. Een kleine tentoonstelling over de geschiedenis en waarde van de universele mensenrechten.
Vlnr. Tessa van Wijnen (bestuurslid Humanistich Verbond), Jan van Zanen (burgemeester Utrecht), Christa Compas (directeur Humanistisch Verbond), Joachim Duyndam (hoogleraar Humanisme en filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek)

Zet mensenrechten in het paspoort

hoesjeDe universele mensenrechten horen thuis in het paspoort. Mensenrechten zijn er voor iedereen, ongeacht achtergrond, sekse en religie. Door ze in het paspoort te verankeren, verdedig je gelijkwaardigheid en vrijheid voor iedereen. Steun dus onze actie.

Op deze manier laten we zien dat onze identiteit als Nederlander samengaat met het besef dat ieder mens uniek en waardig is. Alleen op basis van dit besef kunnen gemeenschappen groeien, kunnen verbindingen ontstaan en kunnen culturen zich ontwikkelen. Teken de petitie

Meer foto's vind je op Facebook

Hoe zit het met de aandacht van mensenrechten in het onderwijs? Op de Humanistische Mavo is mensenrechteducatie de kern van het onderwijs. Wat betekent dat? Lees het hier in onze reportage in Human Magazine

Beeld door Anna van Kooij. website: annafotografie.nl

 

 


Leden van het Humanistisch Verbond aan het werk

In Utrecht vragen we mensen de petitie te tekenen

 

Het paspoorthoesje. Totdat artikel 1 echt in het paspoort staat, kun je als tijdelijke oplossing een paspoorthoesje bestellen.
Hoe? Ga naar onze petitiepagina voor alle informatie die je nodig hebt