Je paspoort is de sleutel tot de wereld. Helemaal in de zomer kun je niet zonder. Maar wat is je paspoort eigenlijk waard?
Wij Nederlanders reizen heel wat af. Helemaal in de zomer. En de bestemmingen worden steeds exotischer – van de Thaise jungle tot de Boliviaanse hoogvlaktes, van de Colombiaanse stranden tot Kamtsjatka. Zonder paspoort ben je nergens. Het is jouw sleutel tot de wereld. Maar hoeveel is je paspoort eigenlijk waard?
Dat documentje met je naam, nummer, nationaliteit en vele lege pagina’s is veel waard. Heel veel. Althans, als je een Nederlandse versie hebt. Wereldwijd is het Nederlandse paspoort het vijfde meest waardevolle paspoort van de wereld. Zonder visum kom je op 185 bestemmingen. Met een visum dat je vooraf aan moet vragen is dat aantal nog hoger.
Rijkdom vs. de waarde van je paspoort
Kom je uit Japan, Singapore of Zuid-Korea, dan heb je zelfs nog meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Maar hoe anders is het voor andere wereldburgers? Welk land je paspoort uitgeeft maakt een groot verschil. Heb je pech dan werpt het hoge muren op. Afghanen en Irakezen hebben de minste bewegingsvrijheid. Slechts dertien procent van de wereld kan door deze paspoorthouders worden bezocht zonder visum vooraf. Ook in de landen daar net boven: Pakistan, Irak en Somalië, heb je als reislustige inwoner niet veel geluk. Het ‘reis’-document vormt daarmee voor miljoenen mensen juist een barrière om vrij te reizen.
Elk jaar stelt Henley Passport Index de waarde vast van paspoorten. De website geeft een schat aan informatie. Het meest opvallende? De houders van paspoorten die verreweg de meeste toegang verlenen (o.a. Japan, Frankrijk, Duitsland en Singapore) genieten tegelijkertijd de hoogste inkomens ter wereld. De minste waardevolle paspoorten moeten het daarentegen doen met de laagste inkomens (o.a. Afghanistan, Eritrea, Yemen en Soedan).
Voor de enkele rijken in deze laatste categorie is het mogelijk om hun toegang tot de wereld toch te optimaliseren. Door een tweede paspoort aan te schaffen vliegen deuren open. Voor bijna €90.000 koop je al een tweede paspoort met officieel burgerschap. Bijvoorbeeld op de Caribische eilanden Saint Lucia en Dominica. Heb je minder te besteden dan biedt het Darkweb goedkopere alternatieven. Voor €1200 koop je een geregistreerd Nederlands paspoort. Binnen drie tot vijf werkdagen thuisbezorgd.
De wereld is zo toegankelijk als de grootte van je bankrekening.
Bewegingsvrijheid is een mensenrecht. Dat moeten we beschermen. Net als de vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, fysieke integriteit en alle andere mensenrechten. Samen met programmamaker Bahram Sadeghi vragen we deze zomer om aandacht voor de mensenrechten.
Lees je in, en kijk wat jij kan doen om de mensenrechten verder te brengen. Ga naar de campagne Vrij om te reizen.
Vrij denken, samen leven
Tags:#Mensenrechten#vrij om te reizen
Achtergrond over de mensenrechten, interviews, weetjes en meer!
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.