Direct naar de inhoud
Word lid

Hoe voer je een goed gesprek over de oorlog in Gaza?

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Gepubliceerd op:

We worden dagelijks overdonderd door de verschrikkelijke berichten uit Israël en Palestina, maar ook elders in de wereld. We zijn geraakt door de gebeurtenissen en voelen ons betrokken. Je wilt er iets mee, maar wat? Hoe voer je een goed gesprek hierover? En dat zonder te vervallen in vijanddenken en ‘wij’ versus ‘zij’? Onderzoek op vrijdag 24 november, onder begeleiding van een humanistisch geestelijk verzorger, hoe je een goede omstander kunt zijn.

Datum en tijd vrijdag 24 november 2023, 19.30-21.20 uur
Locatie Landhuis in de stad, Park Oog in Al 1, Utrecht
Deelname is gratis. We hebben ruimte voor 18 personen.

> Schrijf je hier in voor 24 november
Kun je er niet bij zijn op 24 november, maar heb je wel interesse om mee te doen? Laat het hier weten. Bij voldoende belangstelling organiseren we herhalingen elders in het land.

We kunnen de ander als ‘de vijand’ zien of we kunnen streven naar waardigheid voor ieder. Onlangs riep onze directeur Robbert Bodegraven op tot het behouden van onze menselijkheid in onze directe omgeving. Door zorg en aandacht voor elkaar te hebben, ongeacht de sympathie die gevoelsmatig misschien naar de ene of de andere kant overhelt. Door een gesprek aan te gaan met jezelf en je omgeving. Door morele complexiteit niet te reduceren tot een simpel ‘wij’ en ‘zij’. Maar hoe doe je dat? Hoe kunnen we goede omstanders zijn?

In deze samenkomst ga je onder begeleiding van humanistisch geestelijk verzorger Jodie Ras onderzoeken welke waarden onderliggend zijn aan de emoties die de situatie in het Midden-Oosten bij je oproepen. Je krijgt niet alleen inzicht in jouw persoonlijke levensbeschouwing. Je onderzoekt ook hoe je positief vorm kunt geven aan die waarden. De centrale onderzoeksvraag is: ‘Hoe kan ik als omstander van dit conflict rechtdoen aan de waarden die ik hoog houd?”.

Jodie Ras werkt als Humanistisch geestelijk verzorger bij Justitie en als ethicus binnen de GGZ. Jodie heeft jarenlang gewoond in Jeruzalem en daar gewerkt bij het traumacentrum.

N.B. Het doel van de bijeenkomst is niet het debatteren over de situatie of het bediscussiëren van elkaars standpunten over de situatie. Dat kan elders. We willen hier ruimte bieden voor het onderzoeken van ieders eigen complexe gevoelens en gedachten omtrent de situatie, wat die ook zijn.

Programma 24 november

Aanmelden

Hou me op de hoogte van nieuwe edities

Bij voldoende belangstelling organiseren we herhalingen elders in het land.

Deel deze pagina

A list of posts