Direct naar de inhoud
Word lid
Letters uitgelicht

Tentoonstelling over de vrijheid van meningsuiting

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

In 2018 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar. De Vrijheid van meningsuiting is het recht om je als mens vrij te mogen uiten, een eigen mening te vormen en informatie op te sporen, ontvangen of doorgeven. De expositie geeft  je tien visuele argumenten waarom het recht op uitingsvrijheid zo wezenlijk is. De expositie opent 14 november en eindigt op 11 december.

Onder druk

Wereldwijd staat uitingsvrijheid steeds meer onder druk. Denk bijvoorbeeld aan de ontelbare bedreigingen van en tientallen moorden op journalisten per jaar. Of aan de discussies over fake news en de vraag of je überhaupt nog informatie kunt opzoeken of doorgeven, zonder inmenging of zelfs censuur van bedrijven als Facebook en Google.

Lezing Ernst Hirsch Ballin

Op 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, vindt een finissage plaats. Vanaf 13.30 uur zal Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin een lezing geven over verleden, heden en toekomst van de vrijheid van meningsuiting in de Domkerk. De Componist des Vaderlands brengt een compositie ten gehore en is er de mogelijkheid om deel te nemen aan Write for Rights.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Humanistisch Verbond, Fauzia Ilias, Amnesty International, Bits of Freedom, het College voor de Rechten van de Mens, Free Press Unlimited, Glenn Helberg, de Nederlandse Unesco Commissie, de Raad voor de Journalistiek en de Unesco Jongerencommissie.

De affiches zijn gemaakt door grafisch ontwerpers die afgelopen zomer examen deden bij verschillende kunstacademies. Beatriz Conefrey en Vera Rijks van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam, Jerry Estié van de Willem de Kooning Academie uit Rotterdam, Pascalle van Gerwen en Anouk Krus van Academie st. Joost uit Den Bosch. Het kunstwerk op de grote muur bij de ingang van de kerk werd gemaakt door Han Yu van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam.

Veranker de mensenrechten in je paspoort

Het Humanistisch Verbond viert dat 70 jaar geleden de Universele Verklaring van de Rechten (UVRM) van de Mens is opgesteld, een gezamenlijk gedragen moraal die in de loop van de geschiedenis is opgebouwd. Daar zijn we trots op. En we willen ze nog verder brengen. Door ze in het paspoort te verankeren, verdedig je gelijkwaardigheid en vrijheid voor iedereen. Steun onze actie en teken de petitie.

Ja, ik zet mensenrechten in mijn paspoort

Webredactie, Humanistisch Verbond

Deel dit

Tags: #Atheïsme #ethiek #Mensenrechten #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.