Direct naar de inhoud
Word lid
drie scooters naast elkaar met bestuurders

Op safari in eigen land

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Vrij om te reizen Gepubliceerd op:

Je hoeft echt niet helemaal naar IJsland om walvissen te spotten. Zes reistips voor in eigen land!  

We maken de grootste reizen en verste reizen. Op safari door Nigeria. Naar de piramides in Egypte. Je bent natuurlijk vrij te gaan en staan waar je wilt. Dat is zelfs je recht! Maar zoek dichterbij huis het moois ook eens op. Zo hoef je echt niet helemaal naar IJsland om walvissen te spotten. En je doet het milieu er ook nog eens een groot plezier mee. Zes reistips voor in eigen land!

Ga walvissen spotten

Walvissen spotten? Laat je paspoort lekker thuis. Je hoeft niet naar Canada, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland. In Nederland kan je in oud Zeeland walvissen zien. In dit geval: de bruinvissen. De laatste jaren is het aantal van deze kleinste walvisachtigen daar zo hard toegenomen dat je ze met gemak bijna het hele jaar door, en met iets meer moeite in juni, kan zien. Zet de bruinvistracker aan en boek nu je reis naar Zeeland!

De Brabantse Big Five

In sub-Sahara Afrika zijn autosafari’s dé manier om wildlife te zien. Maar je hoeft niet het vliegtuig in te stappen om vanuit je auto de Big Five te aanschouwen. In safaripark de Beekse Bergen in Brabant kan je met je eigen auto door het park rijden. Olifant hier, leeuw daar. Buffel hier, neushoorn daar, luipaard ginder. Heb je geen auto maar wil je toch dieren spotten? Dan kan je met de bus- of vaarsafari.

Pyramides zien? Vergeet Egypte

Pyramides zien? Vergeet Egypte. In de provincie Utrecht staat de Pyramide van Austerlitz. Geïnspireerd op de Pyramides van Gizeh gaf in 1804 generaal de Marmont zijn leger de opdracht deze 36-meter-hoge pyramide te bouwen. De kolos is gemaakt van aarde en graszoden en was onder andere bedoeld om verveling bij soldaten tegen te gaan.

Ga je op reis?

Neem de mensenrechten met je mee!

Niagara van Nederland

Bezoek de Niagara van Nederland: de Loenense Watervallen op de Veluwe. Met een totale val van vijftien meter is het de hoogste, grootste en langste waterval van Nederland. Verwacht alleen geen subliem spektakel vergezeld door mystieke ervaring. De waterval bestaat uit meerdere trappen en is in totaal over zes kilometer beek uitgestrekt. Net als de rest van Nederland zijn ook deze watervallen door mensen aangelegd.

Hillywood

Het magische Hillywood. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om een Hillywood-tour door het Media Park in Hilversum te doen. Loop over de Walk of Fame, bekijk de studiostraat, het rekwisietendepot, het decorcentrum. En spot BN’ers in hun natuurlijke habitat.

(psstt…. wil je een echte Nederlandse versie van Hollywood meemaken, rij dan iets verder de provincie Utrecht in, richting ’t Gooi, en boek een BN’ers-toertje met host Martin de La Mar langs de huizen van Linda de Mol, Willibrord Frequin, Koffietijd-coryfee Mireille Bekooij en de oprijlaan van Rene Froger)

wijksafari in de Bijlmer

In de zomer van 2016 was WijkSafari Bijlmer alle zeven weken stijf uitverkocht. Hierbij dé tips van organisator en theatermaker Adelheid Roosen om zelf de geheime parel van de hoofdstad te ontdekken:

“Met mooi weer neem je de metro naar station Ganzenhoef (de rit is al tof om te zien). Bij het verlaten van het station, steek schuin over naar metrorestaurant De Smeltkroes (een Surinaamse toko) voor de beste saoto soep van de stad! Alle Bijlmerbewoners komen hier.

Wandel onder de ‘olifantspoten’ door (heel mooie wandeling door het groen). Dan passeer je het Winti-beeld Mama Aisa (Moeder Aarde); alle culturen die in de Bijlmer wonen zijn in haar jurk verwerkt. In feite wandel je zo naar het volgende metrostation: metro Kraaiennest. Hier is veel bedrijvigheid met allerlei winkeltjes. Als je terug naar huis wilt kan je hier de metro pakken en vanaf het perron de Taibah Moskee (ook wel de Witte Parel genoemd) op dak-hoogte bewonderen. Een prachtig gezicht. Nog niet klaar met genieten? Neem de metro naar Gaasperplas, dan sta je opeens midden in het Gaasperpark – één van de geheime parels van Amsterdam.”

Bewegingsvrijheid is een mensenrecht. Dat moeten we beschermen. Net als de vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, fysieke integriteit en alle andere mensenrechten. Samen met programmamaker Bahram Sadeghi vragen we deze zomer om aandacht voor de mensenrechten.

Lees je in, en kijk wat jij kan doen om de mensenrechten verder te brengen. Ga naar de campagne Vrij om te reizen.

Vrij denken, samen leven

Sjors Roeters
Sjors Roeters
Redacteur / Online campagnemedewerker

Deel dit

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.