Direct naar de inhoud
Word lid
gulalai-ismail-andrew-copson

Gulalai Ismail gearresteerd in Pakistan

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Gulalai Ismail, de mensenrechtenactivist en mentor van Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Malala Yousafzai, is gearresteerd in Pakistan.

Attachment #24020

Gulalai Ismail is een meervoudig bekroonde mensenrechtenverdediger. Ze richtte Aware Girls op in 2002, een organisatie die vrouwen en meisjes voorlichting geeft over rechten en leiderschap in Pakistan. Malala nam deel aan het programma in 2011, het jaar voordat er een poging tot moord op haar werd gedaan door een Taliban-schutter.

Gulalai Ismail werd vanmorgen (12 oktober 2018) door de FIA ​​(Federal Investigation Authority) gearresteerd terwijl ze het land weer binnenkwam. Ze kwam vanuit het Verenigd Koninkrijk waar ze afgelopen weekend nog aanwezig was bij de bestuursvergadering van de internationale humanisten (IHEU). 

In een audiobestand dat van de luchthaven werd vrijgegeven, zei ze: “Mijn naam is Gulalai Ismail, ik ben gearresteerd omdat de staat en niet-statelijke personen een illegaal hardhandig optreden tegen me hebben gepleegd wegens mensenrechtenactivisme. Ik kwam terug uit Londen en op vliegveld ontdekte ik dat mijn naam op een Exit Control List (ECL) staat. Ik werd op het vliegveld in hechtenis genomen. Ik denk dat dit een voorbeeld is van hoe de ruimte kleiner wordt voor maatschappelijke organisaties, voor stemmen die spreken voor burgerrechten en vredesopbouw. Dit is geen aanval op Gulalai Ismail, dit is een aanval op onze burgervrijheid en vrijheid om ons uit te spreken. Dit is een aanval op onze vrijheid van meningsuiting. “

Andrew Copson, president van het IHEU, zegt in reactie op de arrestatie: “We zijn ernstig bezorgd over onze dierbare vriend en collega. Gulalai is een moedige humanist en mensenrechtenactivist, wiens onvermoeibare inspanningen voor vrede en mensenrechten respect verdienen over de hele wereld.  We dringen er bij de autoriteiten op aan om haar vrij te laten, haar paspoort terug te geven en haar vrijheid om te reizen te herstellen.”

Boris van der Ham, ook bestuurslid van de internationale humanisten zegt: “Vorige week hadden we nog een vergadering in Londen, en spraken we over het belang van internationale solidariteit. Het feit dat ze nu gearresteerd is een Pakistan mag niet onopgemerkt blijven. Ik roep de Nederlandse overheid op om bij de Pakistaanse overheid aan te dringen haar vrij te laten.”

Steun Gulalai Ismail en de mensenrechten in Pakistan!

Steun de petitie nu

Het Humanistisch Verbond is lid van IHEU. Internationaal komen wij op voor mensen – vaak atheïsten en agnosten – die vanwege hun overtuiging en mening in Pakistan en tal van andere landen steeds feller gediscrimineerd en vervolgd worden. Het Humanistisch Verbond geeft tevens individuele steun aan mensen die in gevaar komen vanwege hun humanistische levensovertuiging.

UPDATE (12 okt 16:00) Inmiddels is Gulalai op borgtocht vrij. Maar daarme is de oproep om in actie te komen nog niet van de baan. 

Beeld: Gulalai Ismail en Andrew Copson

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.