Abortus is geen misdaad. Of toch? In Nederland staat abortus nog altijd in het Wetboek van Strafrecht. Officieel is het strafbaar. Het mag alleen legaal onder bepaalde voorwaarden.

Een breed collectief van organisaties, activisten, betrokkenen en bezorgde mensen doet nu een oproep aan de politiek: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Onder meer Rebecca Gomperts (Women on Waves), Lilianne Ploumen (She Decides), activist/presentator Tim Hofman en Annemieke van Straalen van Baas in Eigen Buik laten van zich horen. Meer namen blijven zich aansluiten.

Campaigner Marieke Keyzer van het Humanistisch Verbond: “Het moment is nu om dit voorgoed te veranderen. We zien in de Verenigde Staten wat er kan gebeuren als abortus niet wettelijk is verankerd. Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar.”

In de huidige situatie zijn abortusartsen in feite strafbaar. Abortuszorg zou onderdeel moeten zijn van de reguliere zorg. Zodat je terecht kunt bij een hulpverlener die jij kiest, zodat er niet langer taboes op rusten, en vooral: zodat dit recht op vrije keuze voortaan goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet.

Het Humanistisch Verbond
Vrij denken, samen leven. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een menswaardige samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld en vrij is het leven naar eigen wens vorm te geven. Vanuit die gedachte beschermen en versterken we een open klimaat en de vrije keuze voor abortus. Veel gemeenten hebben inmiddels een bufferzone om intimidatie bij abortusklinieken tegen te gaan. Dat is te danken aan onze lobby, acties en jouw steun. Ook lanceerden we openoverabortus.nl, de site die ruimte biedt voor alle ervaringen rondom abortus, en eerder deze maand hebben we Ava opgericht: de eerste belangenorganisatie voor de rechten rondom anticonceptie en abortus. Hier lees je wat we nog meer doen.