Tegen 2030 zullen in West-Europa miljoenen mensen vanwege automatisering structureel zonder relatie zitten. Hiervoor waarschuwt Het Sociaal Cultureel Planbureau naar aanleiding van de eerste succesvolle robotrelaties in Japan.

Een partner die in het weekend thuisblijft in plaats van met vrienden uitgaat, die gewillig kookt, geen voetbal kijkt en nooit snurkt. Als we ingenieurs van de technische universiteit van Nagano moeten geloven, zijn dromen als deze in 2030 voor veel westerlingen verwezenlijkt. Proeven met robotpartner Tenno Amori ('Liefdeskeizer'), die vrijwel geen menselijke tekortkoming kent, zijn zeer succesvol gebleken. Zorgzaamheid, empathie, wederkerigheid en zelfs een bevredigend seksleven blijken verenigbaar in een robot ter grootte van een stofzuiger.
Tatsuya Sukinawi, hoogleraar Robottechnologie: "Je kunt het karakter van je partner zelf instellen. Tenno Amori kan zijn persoonlijkheid verder ontwikkelen, maar je kunt alles ongedaan maken zodra hij 'niet meer de robot is waar je ooit verliefd op werd'. Ook voor mensen met bindingsangst is hij een uitkomst. Je kunt hem immers uitzetten en opbergen als het 'allemaal iets te dichtbij komt'.

"Tenno Amori is even een investering -het apparaat kost tussen de acht- en tienduizend euro- maar dat betaalt zich volgens Sukinawi ruimschoots terug: "De kosten zijn veel lager dan die van een menselijke partner. Het apparaat is energiezuinig en heeft geen voedsel en kleding nodig. Als je hem goed programmeert, zal hij geen geschenken van je vragen en al helemaal geen alimentatie als je hem inruilt voor een nieuwer model."

Critici vrezen dat door Tenno Amori duizenden fte aan relaties verloren zullen gaan. Herman van Drunen, socioloog bij het Sociaal Cultureel Planbureau: "Omdat zijn harde schijf plaats biedt aan tientallen persoonlijkheden, kan één robot een hele straat voorzien van liefde. Daardoor kan hij vele partners overbodig maken."
Van Drunen is kritisch over de kansen van de Tenno Amori: "Het is een illusie dat mensen met slechte relatie-ervaringen nu ineens de ware zullen vinden. Het probleem ligt bij de persoon zelf. Wie altijd weer 'op foute types valt' zal onbewust steeds weer Tenno Amori tot lompe hork programmeren."


Van Drunen voorziet dat de gevolgen van de automatisering van de liefde verder gaat dan relaties alleen: "Datingsites moeten zich gaan heroriënteren op de automatiseringsbranche. Relatietherapeuten moeten de focus van hun werkzaamheden verleggen van gesprekken voeren naar falende software herprogrammeren en doorgebrande schakelingen vervangen. "
De laatste tekortkomingen aan de liefdesrobot – het onvermogen tot voortplanting en een totaal gebrek aan fysieke aantrekkelijkheid- moeten volgens de onderzoekers voor 2020 verholpen zijn.

Beeldrecht by Rowan onder Creative Commons. Aangepast in formaat en background color.