Direct naar de inhoud
Word lid

Lied van mijn leven: downloads

Op deze pagina vind je de handleiding, alle downloads, links naar brochuremateriaal, muziek en filmpjes die horen bij de handleiding en methodiek ‘Lied van mijn leven’.

Lied van mijn leven
Jan Grijpink

‘Lied van mijn leven’ is een methodiek waarin mensen aan de hand van muziek stilstaan bij wat voor hen belangrijk is, juist in dit laatste stuk van hun leven. Het is ontwikkeld tot een muziek- en ontmoetingsgroep voor bewoners van somatische afdelingen van een verpleeghuis.

In vijf tot zeven bijeenkomsten zingen de bewoners liederen die een bijzondere betekenis voor hen hebben. Ze praten aan de hand daarvan over het voorbije leven, het nu en het leven dat nog voor hen ligt. Daarnaast is er een bijeenkomst waarvoor ook medebewoners, familie en personeelsleden worden uitgenodigd. Op die manier wordt het gesprek verbreed. De methodiek wordt uitgevoerd door een geestelijk verzorger met -eventueel- een muzikant of muziektherapeut.

De methodiek wordt gratis ter beschikking gesteld. Hieronder kun je de handleiding downloaden.

Handleiding

Handleiding ‘Lied van mijn leven’

Handleiding ‘Lied van mijn leven’ © Jos Somsen maart 2020, uitgever: Humanistisch Verbond in samenwerking met de coalitie Van Betekenis tot het Einde (VBE)

Werving

Collega’s flyer

Om collega’s in het verpleeghuis (verzorgenden, maar ook leidinggevenden en bestuurders) te informeren over ‘Lied van mijn leven’ is een flyer ontwikkeld met een korte uitleg over

Bewonersflyer

Voor de werving van deelnemers kan deze poster/flyer worden gebruikt | © Beeld voorzijde: istock/proxima

Openingslied, liedlijst, zangteksten en voorbeeldvragen

Openingslied en afsluitingslied – Bijlage 1

Alle bijeenkomsten: om de toon te zetten, is het mooi om direct te beginnen met het zingen van een eenvoudig begroetingslied. Hier een voorbeeld ter inspiratie.

Enkele liedsuggesties per genre – Bijlage 2

Voorbereiding: het is handig voorafgaand aan de eerste bijeenkomst voor alle deelnemers een bundeltje te maken met liedjes die tijdens de hele serie bijeenkomsten mogelijk gebruikt

Nederlandse vertalingen van enkele anderstalige liederen – Bijlage 3

Bijeenkomst 2 (moeilijke kanten), bijeenkomst 3 (toekomst), bewoners- en familiebijeenkomst (steen ritueel).

Voorbeeldvragen / Vervolgvragen – Bijlage 4

Bijeenkomst 1 (groepsgesprek) en familiebijeenkomst (Lied van mijn leven).

Materialen

Voorbeeld toelichting individuele deelnemer – Bijlage 5

Bijeenkomst 5: een ‘Lied van mijn leven’ voor elke deelnemer. Voor een blijvende herinnering aan de groep werkt het goed om het lied en de toelichting op papier te zetten en aan de

KBO-PCOB Brochure ‘Onmisbare informatie over het levenseinde’

Bijeenkomst 3 en verder: alle deelnemers krijgen dit boekje aangeboden. Vast onderdeel van het programma. Te bestellen via kbo-pcob.nl

De kbo-pcob brochure is hierboven gratis te downloaden, zodat het geprint kan worden, maar het is ook voor een gering bedrag te bestellen via kbo-pcob.nl. > kbo-pcob brochure bestellen.

Facultatieve materialen voor de informatietafel

Onderstaande materialen kunnen ook aan de deelnemers worden aangeboden. Om klaar te leggen op een aparte informatietafel en in bijeenkomst 3 en 4 en in de bewoners- en familiebijeenkomst wordt er speciale aandacht aan besteed.

Op levenseinde.patientenfederatie.nl kan je de KNMG brochure als e-book bekijken en als bookmark opslaan. Kijk op knmg.nl voor een korte checklist.

Wensenboekje STEM

Het wensenboekje is een hulpmiddel voor mensen in hun laatste levensfase. Hierin kunnen ze opschrijven wat ze belangrijk vinden in het leven en welke wensen en keuzes ze hebben in

Het Wensenboekje kan je voor 5 euro bestellen via stichting Stem.

Ansichtkaarten van ikwilmetjepraten.nu

De ansichtkaarten van ikwilmetjepraten.nu kan je bestellen via [email protected]. Contactpersoon is Els Hekstra, projectleider.

Filmpjes

Filmpje ‘Lied van mijn leven’

Bewoners- en familiebijeenkomst

Voorbeeldfilmpje ‘Lied van mijn Leven’

Filmpjes ikwilmetjepraten.nu

Bijeenkomst 4 (Met naasten in gesprek over wensen)

Bekijk meer filmpjes op ikwilmetjepraten.nu.

ikwilmetjepraten.nu – Het verhaal van Loucky en Peter
ikwilmetjepraten.nu – Het verhaal van Ger & Els

Vragen over de handleiding

De antwoorden op vaak gestelde vragen kan je bekijken op de verdiepingspagina.

Heb je vragen over de methodiek en handleiding ‘Lied van mijn leven’? Of wil je een ervaring met ons delen? Laat het ons weten, via [email protected]. Bedankt alvast!

Wil je wat verdieping?

Bekijk verdiepende informatie en vaak gestelde vragen