Op 21 maart lanceerde het Humanistisch Verbond tijdschrift Human . Natuurlijk riep dat reacties op van lezers. Zo schreef Casper Volgels “Gefeliciteerd. Human is het lezen waard en ziet er goed uit. Terecht wordt leden weer wat meer humanisme en wat minder Verbond geboden. Er is een goeie balans.” Het thema van het nummer is Veelkleurig Grijs.

Ans van Iersel reageerde aanvankelijk enigszins teleurgesteld, omdat zij als humanistisch uitvaartbegeleidster informatie over de Humanistische Uitvaartbegeleding miste. Maar mailde direct daarna: “Natuurlijk staan we er met een kleine mededeling in over de jaardag.”

Voor Jan Velders (voorzitter van de Afdeling Lochem) was de humanistische kunstrubriek over Cathalijn Wouters zo de moeite waard dat hij dat combineerde met de oproep beeld in te sturen over een belangrijk vrijheidsmoment. Hij stuurde een prachtige tekening in gemaakt door zijn dochter dat een danspaar voorstelt `doe je kunt beschouwen als levenskunst´. 

Opbouwende kritiek

Opbouwende kritiek kwam van Wyb Mylius, die ons wees op de leesbaarheid: “Veel van onze leden zijn de 18 jarige leeftijd royaal gepasseerd en tonen al lang grijze koppetjes. Ikzelf idem. Dat betekent wel dat fysieke functies van ons lijf wat minder worden, zoals o.a. het horen en kijken (lezen). Ondanks toepassing van een leesbrilletje heb ik moeite met de grootte van de letters en de min of meer grijzige tint van de drukletters op een niet witte achtergrond.( zoals bij het interview met Anna Enquist).”

Hoewel we niet opnieuw het tijdschrift met pagina´s kunnen uitbreiden voor een grote lettertype, zullen we met deze opmerking bij de opmaak van het volgende nummer zeker rekening houden. De mail van deze lezer eindigt prettig met de mededeling: “Voor het overige, een fijn blad dat helemaal aansluit op mijn denkwereld.”

Inhoud

– In het interview kunt u lezen hoe Anna Enquist (pagina 8) haar ouder worden ervaart.
– Onderzoekster aan de Universiteit voor Humanistiek Hanna Laceulle gaat in haar essay (pagina 14) in op prangende dilemma´s van ouderen.
– En geheel toevallig hebben we een nieuwe columnist (pagina 23) die bekendis vanwege haar onderzoek naar tijd en tijdservaring: Marli Huijer
Lees Human als PDF of als E-zine met Issue.

“Wanneer je je verbonden voelt met de schrijver van het boek dat je leest, of met de componist van de muziek die je speelt of beluitert ben je niet alleen. Het is belangrijk dat je het een beetje met jezelf kunt vinden, dat je met jezelf alleen durft te zijn.” – Anna Enquist