Direct naar de inhoud
Word lid

Wetsvoorstel opent weg voor stervenshulp bij voltooid leven

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood Gepubliceerd op:

15 februari 2011 leestijd: 1 minuut

Vanmiddag bespreekt initiatiefgroep ‘Uit Vrije Wil’ het wetsvoorstel om stervenshulp bij voltooid leven mogelijk te maken. Dit gebeurt bij de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Het gaat om hulp aan ouderen met een duurzame stervenswens door niet-medisch stervensconsulenten. We juichen dit voorstel van harte toe. 

Wij pleiten al jaren voor meer legale hulpmogelijkheden aan wilsbekwame mensen die weloverwogen verlangen naar de dood, zoals de groep ouderen die hun leven voltooid achten. Dit zijn mensen die lijden aan het leven. Zij hebben geen medische aandoening. Zij willen waardig sterven. Er is op dit moment geen legale hulp om dat op een waardige manier te doen. Artsen doen het niet, familie mag het niet. Nadenken over en hulp bij een zachte dood horen volgens ons onlosmakelijk bij een goed en zinvol leven. 

De kracht van het wetsvoorstel van Uit Vrije Wil is dat het: 
–    de wens van ouderen met een doodswens serieus neemt 
–    erkent dat een existentiële reden om te willen sterven geen medisch probleem is 
–    een alternatief zoekt voor het artsenmonopolie op stervenshulp

Artsen zijn terughoudend

Het voorstel doorbreekt de impasse dat voor hulp alle ogen gericht zijn op artsen. Zij gaan zeer terughoudend om met de wettelijke ruimte om stervenshulp te verlenen als het geen terminaal somatisch lijden betreft. Dat is enigszins te begrijpen aangezien existentiële vragen niet tot de belangrijkste expertise van de arts behoren. 

Het voorstel biedt uitkomst

Het wetsvoorstel biedt uitkomst voor enerzijds ouderen die hulp van een arts zouden willen, maar geen arts bereid vinden deze hulp te bieden. Anderzijds voor hen die wel hulp willen, maar niet van een arts, omdat er geen sprake is van medische klachten.  

Grotere rol voor niet-medische hulpverleners

Wij juichen het toe dat in het voorstel een grote rol wordt toegewezen aan niet-medisch hulpverleners. Dit past bij de existentiële aard van de stervenswens. Ook humanistisch geestelijk verzorgers worden genoemd als mogelijke stervensconsulenten. Dat is passend omdat humanistisch geestelijk verzorgers professioneel geschoold zijn in het omgaan met existentiële vragen.

Postion paper

Meer informatie vindt u in ons Postion paper.

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.