Direct naar de inhoud
Word lid
Jonge humanisten uit heel Europa bij elkaar

Jonge humanisten uit heel Europa bij elkaar

Type content: Nieuws Categorieën: Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Ruim tachtig jonge humanisten uit alle uithoeken van Europa vulden begin augustus tijdens het Europese Jonge Humanisten Zomerweekend drie dagen met boeiende gesprekken, lezingen, workshops en etentjes.

Ze verbleven op een kampeerboerderij in de landelijke omgeving van Eindhoven.Het idee voor het weekend ontstond twee jaar geleden, tijdens de eerste Humanist Youth Days in 2013 in Brussel, vertelt medeorganisator Lennart Kolenberg. “Toen bleek hoe enthousiast de deelnemers waren om nieuwe jonge humanisten te ontmoeten. Direct was duidelijk dat zo’n evenement een vervolg zou moeten krijgen. Het idee voor een zomerweekend was geboren.”

Weer gemotiveerd

Tijdens het zomerweekend lag de nadruk op ontmoeten; er was naast het programma genoeg tijd om samen te praten over de lezingen en workshops. Dat sloeg aan. Op Facebook schrijft deelnemer Carline bijvoorbeeld: ‘De laatste maanden twijfelde ik of ik mijn studie Humanistiek voort moest zetten. Het voelde alsof ik uit het oog verloren was wat me in eerste instantie tot deze wereldbeschouwing had aangetrokken. Deze dagen waren precies wat ik nodig had om weer geïnspireerd en gemotiveerd te raken.’

Effectief altruïsme

Tijdens het weekend werd er een groot aantal lezingen en workshops gegeven. Leon Korteweg van De Vrije Gedachte wijdde de jonge humanisten in in de geheimen van het schrijven (op sceptische leest!) voor Wikipedia. Bob Churchill en Richy Thompson van de Britse humanistenorganisaties vertelden over de huidige stand van zaken in de wereld van het humanisme. De Zwitser David Althaus leerde de deelnemers zo effectief mogelijk altruïsme te bedrijven door kritisch te kijken naar hoe tijd en geld het beste gespendeerd kunnen worden. En Hannah Bock (ook uit Zwitserland) vertelde over de gevaren van cybercrime aan de hand van haar werkzaamheden bij de mensenrechtenraad van de Verenigde naties.

Met de ervaringen van het zomerweekend gaat een groep jonge humanisten aan de slag met de organisatie van de Europese Humanistische Jongerendagen, die in de zomer van 2016 in Nederland plaatsvinden. Een evenement dat, geïnspireerd op de eerste editie in Brussel in 2013, grootschaliger van opzet zal zijn. Met meer sprekers en workshops en met culturele activiteiten.

Jorg Kennis

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.