Direct naar de inhoud
Word lid
Meisje met kort haar op mavo

In de schoolbanken van de eerste humanistische school

Type content: Nieuws Categorieën: Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Ze leren discussiëren, gaan op bezoek bij demente bejaarden en durven uit de kast te komen. Voor de leerlingen van de AMSTERDAMSE MAVO – de eerste humanistische school in Nederland – is betrokken zijn bij de wereld om je heen minstens zo belangrijk als Franse woordjes leren. En je mag er zijn wie je bent.  ADINDA AKKERMANS liep een dag mee en zag een bijna ideale school.

Attachment #11089

Ieeh, ik krijg een douche!” Rosa (14) wijst lachend naar de spetters uit de mond van Melody (14) tegenover haar. Het meisje met de lange vlecht schiet zelf ook in de lach. Het is maandagochtend na de meivakantie en het enthousiasme spat er letterlijk vanaf tijdens de discussie in de eerste les van vandaag: Maatschappij & Participatie.
Het thema: de Nederlandse grondrechten.

India (14) schrijft aandachtig alle rechten op het bord die haar klasgenoten in twee minuten moeten opsommen: “Het recht op onderdak!” roept een jongen.
“Vrijheid van meningsuiting!”, vult een ander aan.
Het klaslokaal is hoog en licht. Geert Wilders, Jesse Klaver en Mark Rutte kijken vanaf de verkiezingsposters aan de muur de klas in.

WIJ WILLEN GEEN ARMODE!

Ook hangen er door de leerlingen gemaakte protestposters met teksten als WIJ WILLEN GEEN ARMODE! Directeur Martine van Hoogen drukt vanuit de gang haar neus tegen het raam en maakt drukke bewegingen naar een jongen die vooraan zit. Als hij het niet begrijpt, maakt ze van haar duimen en wijsvingers twee rondjes voor haar ogen.

Privacy

De klas schiet in de lach. De jongen grijpt naar zijn tas. “O ja, mijn bril.” Docent Tessel Mentjox vraagt de leerlingen om aan de hand van waargebeurde dilemma’s over grondrechten te discussiëren: hoe beoordeel je een cartoonist die is opgepakt voor belediging, een homoseksuele docent die ontslagen is op een gereformeerde school of een tv-programma over een burgemeester die vreemdgaat?

Melody trekt een verontwaardigd gezicht: “Een burgemeester heeft toch zeker recht op privacy?”

“Zou je dat ook vinden als het om Brad Pitt of Kim Kardashian ging?”, vraagt Rosa.

“Ja, zij kunnen zeggen: wij hebben recht op privacy.”

“Als journalist heb je recht op persvrijheid.”

“Dus jij zegt dat persvrijheid belangrijker is dan recht op privacy?”

Lees de volledige reportage in deze PDF 

Meer lezen?

Magazine Human verschijnt later deze week voor leden van het Humanistisch Verbond en Omroep Human. Daarin…Hoe zit het met de cijfers? Vrijheid is nog lang niet gelijk verdeeld. Langs de humanistische meetlat Arjan Visser interviewt Fidan Ekiz. 

Verder ook: Hoe zat het ook alweer met… Filosoof en econoom John Stuart Mill. Een beeldreportage over Zomaar een zondag (Hoe brengen we onze zondag door nu de zondagsrust niet meer heilig is?) In het Duivels dilemma historicus Ewoud Kieft die worstelt met  vooroordelen: mag je ze uitspreken?
En natuurlijk columns van Boris van der Ham en Marli Huijer.

Beeld: Bas Losekoot

Deel dit

Tags:#Burgerschap#Onderwijs & opvoeding

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.