Direct naar de inhoud
Word lid
Standbeelden

In bed met een levensbeschouwing

Type content: Nieuws Categorieën: Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Kun je beter een humanist in bed hebben dan een gelovige? Zijn liberalen betere minnaars dan sociaaldemocraten? Geeft een idealist meer liefde dan een realist? Ik ben geneigd deze vragen als irrelevant terzijde te schuiven. Het kan toch niet zo zijn dat levensbeschouwing invloed heeft op hoe iemand liefheeft?

Maar toch. Ooit hoorde ik ex-politicus André Rouvoet vertellen dat hij elke week – of was het elke avond? – tegen zijn vrouw zegt: ‘Ik hou van je’. Die liefdevolle aandacht heeft vast met zijn liefde voor God te maken. In de liefde voor de naaste manifesteert zich de liefde voor God, zoals kerkvader Augustinus lang geleden al schreef. Geloof en liefde zijn bij Rouvoet twee handen op één buik. Wat stellen humanisten of seculieren daartegenover? Kan het zijn dat ook bij hen de liefde voor de naaste wordt ingegeven door een ander soort liefde, zoals liefde voor de wereld, voor de mens of voor economische transacties?

Van de humanist en vrijdenker Anton Constandse leerde ik dat het in de liefde gaat om wederkerigheid: je moet open en eerlijk je verwachtingen op tafel leggen en samen besluiten hoe je de seks en liefde vormgeeft. Als je als vrouw niet genoeg hebt aan één partner, dan hoor je dat vooraf te vertellen, zodat de ander weet waar hij of zij aan toe is. Ook als je uit bent op een duurzame monogame verhouding, kun je dat maar beter meteen zeggen. Net als bij Rouvoet wordt bij Constandse de liefde voor de ander gedragen door een ander soort liefde, in zijn geval de liefde voor wederkerigheid.

Rouvoet en Constandse wekken de indruk dat ze hun levensbeschouwing moeiteloos in praktijk weten te brengen. Toch schuurt het. Want wat te doen als je verliefd wordt op iemand die jouw levensvisie niet deelt? Wat als je al aan het vrijen bent voordat de wederzijdse wensen op tafel liggen? De liefdespraktijk is gewoonlijk weerbarstiger dan gelovigen of levensbeschouwelijken het doen voorkomen. Wat iemand over de liefde denkt zal zeker invloed hebben op hoe iemand liefheeft. Maar het omgekeerde is evengoed waar: ook mensen zonder opvattingen over liefde kunnen fantastische liefdespartners zijn.

Deze column is gepubliceerd in Magazine Human #1 (ons ledenblad) over Liefde, vrienschap en relatie dat op 21 maart uitkwam.

Beeldrecht. Bob Ramsak

Deel dit

Tags: #lichaam en geest #liefde #seksualiteit #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.